Denne forretten serverte jeg nylig i selskap og det er virkelig en festrett. Oppskriften stammer fra Flying Culinary Circus sin kokebok Wow, men er også benyttet av andre bloggere. Oppskriften er ingen kopi, jeg har kuttet ut en del elementer som jeg synes var unødvendig og laget en slags lightversjon
Dette var ikke første gang jeg laget konfitert laks, og heller ikke den siste. Jeg synes det smaker nydelig forutsatt at laksen er fersk og fin. Salmalaks er fin å bruke.
Sammen med den konfiterte laksen serverte jeg laksetartar, denne kan også serveres alene sammen med avocadokremen eller creme fraiche.
Som tilbehør serverte jeg steinalderbrød, men du kan også bruke rukbrødchips eller annet bakverk.
Konfitert laks:
- 200 g laksefilét, gjerne salmalaks
- ca 50 g salt
- 2 dl vann
- ca 3 dl olivenolje
- 1 stilk rosmarin
- 4 finhakkede hvitløkfedd
- 2 ark med plastfolie
Fremgangsmåte:
- Kan tilberedes dagen før den skal serveres
- Del laksestykket i to på langs
- Ha vann og salt i en bolle og legg laksen oppi
- La den ligge i laken ca 10-15 minutter
- Tørk fisken forsiktig og legg den over i en ildfast form
- Fordel hvitløk og rosmarin i formen
- Hell over olivenolje så det dekker fisken
- Sett formen i ovnen på 70 grader over og undervarme (midt i ovnen)
- La den bakes ca 30 minutter
- Fisken er ferdig når den såvidt flaker seg når du trykker på den
- Legg deretter fiskestykkene på hvert sitt plastfolieark
- Rull forsiktig sammen til en sylinder (se bildet)
- Stram endene godt
- La fisken ligge på benken til den er avkjølt og legg den deretter i kjøleskapet
- Ved servering kan du varme fisken forsiktig så den blir lun eller du kan servere den kald
Laksetartar:
- Ca 150 g laks, gjerne salmalaks, i små terninger
- 1/2 rødløk, finhakket
- ca 20 g kapers, finhakket
- 1 ss purre, finhakket
- 1ss finrevet parmesan
- 1/2 ss dijonsennep
- ca 2 ss god olivenolje
- 1 ss creme fraiche
- salt og pepper
- Rør sammen ingrediensene bortsett fra laksen
- Laksen vendes forsiktig inn rett før servering
Avocadokrem:
- Mos avocadoen og bland sammen med creme fraiche
- skvis over saften av 1/4 sitron
- Smak til med salt og pepper
