En gammel klassiker når blomkålen skal høstes er å servere den med hvit saus og bacon eller lettsaltet flesk. Dette er tradisjonsmat som kan sammenlignes med Flesk og duppe som faktisk er tradisjonsrett nr 1 her i Østfold.
Siden jeg er født og oppvokst i Østfold har jeg også vokst opp med disse tradisjonsrettene. Jeg liker å gå på topprestauranter å spise luksusmat, men jeg liker også å spise enkel bondekost.
For å gjøre retten litt mer fargerik har jeg bakt noen cherrytomater igjen, jeg elsker disse tomatene.
Ingredienser 4 personer:
- 1 stort blomkålhode eller 2 små
- Nye poteter, antall etter ønske
- 2 ss smør
- 1,5 ss hvetemel
- Helmelk eller matfløte til sausen har passe konsistens
- 1 ss sennep
- 1 liten neve gressløk
- 1 stykke på 3-400 gram lettsaltet flesk
- Salt og pepper
- Saften av 1/2 sitron
Fremgangsmåte saus:
- Smelt smøret
- Tilsett hvetemelet og rør sammen
- Spe med melk eller fløte, litt om gangen
- Kok opp mellom hver gang du tilsetter væsken
- Når sausen har passe konsistens tilsetter du sennep og gressløk. Sausen skal være litt tykk.
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett evt en grønnsaksbuljongterning
Flesk
- Del flesket i terninger
- Ha litt olje i pannen og ha flesket oppi
- Surr flesket i ca 15 minutter til dt er gjennomstekt og har fått litt farge, det skal ikke bli sprøtt
Servering:
- Ha saus på tallerkenen
- Legg på poteter og blomkål
- Deyss fleskebiter over
- Legg bakte tomater p siden
- Dryss gjerne over litt persille