Croque Monsieur sies å være den mest populære sandwichen, eller ostesmørbrødet, i verden. Den er også noe av det mest franske jeg kan tenke meg, og er som regel usannsynlig godt. I Frankrike kalles den bare Croque.
Som mange andre klassiske og berømte retter har også denne sin historie. Den skal ha dukket opp på en café i Paris i 1910 og har etter det blitt kjent i hele verden.
Den opprinnelige Croque Monsieur består av 3 ingredienser i tillegg til brød, og det er kokt skinke, gruyéreost og god, fransk sennep. Man kan selvsagt også bruke en annen gul ost.
Det er flere utgaver av Croque, blant annet Croque Madame som har et speilegg eller posjert egg på toppen. Ellers kan skinken skiftes ut med spekeskinke og det er mange andre variasjoner også. Man kan vel i grunnen fylle den med det man vil.
Man kan tilberede den i en toaster eller i stekeovnen, eller slik som jeg, i vaffeljernet. Jeg har sett flere steder at vaffeljern også brukes som toaster, så når jeg da har et vaffeljern som aldri brukes fant jeg det fram til dette formålet.
Jeg laget også en mozarella/ basilikum-krem som jeg smurte på brødet. Denne har jeg funnet oppskrift på hos min favorittblogg, Helles Kitchen.
Nedenfor følger oppskrift på min utgave av Croque Monsieur
Mozarella- og basilikumkrem
- 1 kule bøffelmozarella
- 1 liten neve basilikum
- litt olivenolje
- litt godt flaksalt
Fremgangsmåte:
- Riv osten i biter
- Tilsett basilikum, olje og salt
- Kjør sammen med en stavmikser el.l. til det blir en fin krem
Croque Monsieur:
- 2 loffskiver per sandwich
- god sennep
- kokt skinke
- gul ost
- noen cherrytomater i skiver
- litt god olivenolje
Fremgangsmåte:
- Smør mozarellakrem på en av brødskivene
- Fordel tomatskivene over
- Legg skinken over
- Skvis over litt god olivenolje
- Smør sennep på den andre skiven
- Legg ost over og legg brødskivene mot hverandre
- Smør resten av mozarellakremen oppå
- Legg inn i varmt vaffeljern og stek til sandwichen er sprø.
- Smaker deilig sammen med en god salat