Aslaks sunnhetsbrød

IMG 9022

Min tidligere kollega Aslak har vært så snill at han har delt sin favoritt-brødoppskrift med meg og jeg har fått lov å publisere oppskriften her på bloggen. Tusen takk, Aslak. Brødet inneholder ikke gjær, er litt syrlig og smaker kjempegodt.

I utgangspunktet var jeg litt skeptisk, et brød med natron i stedet for gjær – hva er det for noe? Men jeg ble virkelig gledelig overrasket. Det er ikke siste gangen jeg baker dette. Dessuten går det kjemperaskt siden det ikke krever verken elting eller heving. Og for meg som gjerne baker brød etter Morten Schakendas prinsipper så var det litt av en overgang.

Aslak

Aslaks sunnhetsbrød (2 brød) 

Ingredienser:

  • 1 liter hvetemel
  • 6 dl grov sammalt hvete
  • 2 dl helkorn hvete
  • 2 dl hvetekli
  • 1 ts linfrø
  • 2 ts salt
  • 2 ts natron
  • 1 ts sukker
  • 1 liter kulturmelk

 

Fremgangsmåte:

  • Ha alt det tørre i en bolle og bland godt
  • Forvarm ovnen til 230 grader (225-235, prøv deg fram)
  • Smør 2 brødformer godt
  • Hell kulturmelken opp i det tørre og bland godt
  • Deigen blir litt fuktig og ikke helt som vanlige brøddeiger
  • Blir den likevel for tørr kan du tilsette litt ekstra vann
  • Hell så deigen i formene
  • Form dem med en fuktig sleiv
  • Slå formene mot benken så brødene synker godt ned i formene
  • Deigen skal dekke ca 2/3 av formene
  • Sett brødene midt i ovnen med bakepapir over
  • La brødene stå i ovnen ca 1 1/2 time, men sjekk etter 1 time. Mine brød var ferdigstekt etter 1 time og 10 minutter
IMG 9015
  • Når brødene er färdige tas de ut av ovnen og avkjøles på rist
  • Egner seg godt til frysing
IMG 9023

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *