Fryst sitronkake med pasjonsfruktsaus

IMG_4283

Dessertbonanzaen fortsetter her på bloggen. I dag er turen kommet til en dessert som jeg laget første gang for minst 30 år siden. Oppskriften mener jeg at jeg fant i et matblad som het “Alt om Mat”, jeg tror ikke det finnes lenger. Den gangen var det i alle fall det eneste matbladet på markedet. Jeg samlet på disse bladene i mange år, men for 10-15 år siden kvittet jeg meg med dem. Enkelte av oppskriftene har jeg tatt vare på, sånn som denne friske og gode iskaken.

Jeg har servert iskaken med både pasjonsfruktsaus og kiwisaus, men den kan serveres med flere andre sauser også, f.eks. bringebær, jordbær og multer.

Fordelen med denne desserten er at den kan lages i god tid før den skal brukes og oppbevares i fryseren. Man tar den frem ca 20-30 minutter før den skal serveres.

Ingredienser iskake:

  • 1 sitron, helst økologisk
  • 100 gram skåldede mandler, finhakket
  • 2 eggeplommer
  • 1 dl sukker
  • 1/2 ts vaniljesukker
  • 2 eggehviter
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl kremfløte
IMG 2687

Fremgangsmåte iskake:

  • Børst sitronen i varmt vann og riv skallet.
  • Pass på at du kun får med det gule av skallet.
  • Press 2 ss saft ut av sitronen.
  • Finhakk mandlene i foodprosessoren.
  • Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker lyst og luftig.
  • Tilsett revet sitronskall, sitronsaft og mandler.
  • Pisk eggehvitene stive og fløten til krem, hver for seg.
  • Rør rømmen i eggeplommeblandingen, vend så i eggehvitene og kremen.
  • Hell røren i en springform som du har kledd med plastfolie.
  • Dekk formen med plast eller folie og sett den i fryseren.
  • Tas ut ca 20 minutter før den skal serveres.

Ingredienser saus:

  • 4 pasjonsfrukter
  • 0,5 dl vann
  • saft av 1/4 sitron
  • 2 ss sukker sukker

 

 

Fremgangsmåte saus

  • Del pasjonsfruktene og skrap ut fruktkjøttet
  • Ha det over i en kjele
  • Tilsett sitronsaft, vann og sukker og la det få et oppkok
  • Du kan velge om du vil sile sausen eller servere den som den er, jeg bruker begge deler.

Servering:

  • Pynt kaken med friske bær og/ eller frukt
  • Hell pasjonsfruktsausen forsiktig over eller server den ved siden av
  • Pynt med sitronmelisse, men det er noe jeg glemmer hver eneste gang
  • Sikt litt melis over til slutt

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on “Fryst sitronkake med pasjonsfruktsaus”

  1. Denne iskaken er utrolig frisk og smaker like godt sommer som vinter. En av mine favorittdesserter! Hvor har du kjøpt den flotte kakeformen?
    Hilsen Kirsti

  2. Formen kjøpte jeg for 100 år siden, så husker ikke hvor. Men de har jo mye på både Kitchn og Jernia. De siste par årene har jeg kjøpt mye på nettet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *