Pinnekjøtt i trykkoker

IMG_2503

Pinnekjøtt må jeg selvfølgelig lage i julen, flere ganger også. Opp gjennom årene har det blitt tilberedt på ulike måter. Først og fremst er det selvsagt den tradisjonelle metoden med damping som har vært brukt. For noen år siden presenterte Hellstrøm en ny og “revolusjonerende” metode, pinnekjøttet skulle nå kokes og ikke dampes. Jeg likte dette veldig godt og har brukt metoden mange ganger. Jeg synes imidlertid at denne metoden egner seg best med røkt pinnekjøtt. Oppskriften finner du HER.

For et par år siden oppdaget jeg vørterølmetoden. Man damper rett og slett pinnekjøttet sammen med vørterøl i stedet for vann, og i bunnen av kjelen har man poteter. Jeg synes dette var OK, men det er nok den metoden jeg har likt minst. Oppskriften finner du HER.

I år har jeg prøvd enda en metode, nemlig pinnekjøtt i trykkoker. Jeg ble introdusert for denne metoden av frisøren min Mona, men da jeg begynte å surfe litt fant jeg at det var flere som benyttet dette, blant annet Trykkokerkongen Hobbykokken. Det som imidlertid skiller Monas metode fra Hobbykokkens er at Mona lager en saus ved siden av så det måtte jeg selvsagt prøve.

Det er enkelt å lage pinnekjøtt med trykkoker, og den største fordelen er selvsagt at det tar så kort tid. Slik gjøres det:

 • Vann ut pinnekjøttet som vanlig
 • Legg en rist eller bjørkepinner i bunnen av trykkokeren
 • Fyll opp med vann til det er kant i kant med risten/ pinnene
 • Legg pinnekjøttet over (ikke mer enn 3/4 fullt)
 • Sett på trykkokeren og la det dampe på full guffe i 45-46 minutter
 • Damper du det for lenge faller kjøttet fra hverandre og blir udelikat
 • Damper du det for kort blir kjøttet hardt og seigt
 • 45-46 minutter er perfekt. Kjøttet sitter fast på beina og er mørt/ mykt som smør når du skjærer i det

Sausen lager du enkelt slik:

 • Hell litt pinnekjøttkraft i en kjele
 • Tilsett 1/2 boks creme fraiche
 • Kok opp og la det surre noen få minutter
 • For å få litt tykkelse på sausen kan du tilsette litt maizenna

Denne sausen smakte helt nydelig til kjøttet

Ved siden av serverte jeg tradisjonell kålrotstappe.

Fra nå av vil pinnekjøttet alltid bli tilberedt i trykkoker hos oss.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *