For en tid tilbake fikk jeg lyst på fiskegrateng, det var det lenge siden jeg hadde smakt. Denne gangen hadde jeg lyst til å bruke laks i stedet for hvit fisk. Egentlig er det rart at laks ikke brukes mer i gratenger for den passer veldig bra til det bruket. Man kan utmerket godt bruke rimelige filéter eller frossen laks, for i denne retten er det såpass mange smaker at det ikke er nødvendig med laks av den aller dyreste sorten.
Selv brukte jeg salmalaks, men det var fordi jeg hadde en filet som snart gikk ut på dato og ikke fordi det var nødvendig. Smaken var nydelig og det er definitivt ikke siste gangen jeg lager laksegrateng.
Jeg brukte også Jacobs utvalgte Pasta Conchiglie (pastaskjell), herlige og fargerike, for at retten også skulle bli lekker å se på. En “vanlig” fiskegrateng er jo ikke akkurat fargerik og da jeg var liten hatet jeg det. Dersom man lager den mer fargerik tror jeg faktisk den vil bli mer spennende for barn også.
Som saus brukte jeg rømme som jeg blandet med steinbitrogn og litt sitron.
Ingredienser 3-4 personer:
- 1 filét av salmalaks eller annen type laks, ca 500 g
- 250 g Pasta Conchiglie eller annen type pasta
- 1 purre
- 1/2 løk
- 3 ss usaltet smør
- 3 ss hvetemel
- 1/2 l melk (eller til sausen blir passe tykk)
- Saft av 1/2 økologisk sitron
- Revet mozarellaost
- Parmesan
- Litt griljermel (kan utelates)
- Salt, pepper og evt annet krydder
Fremgangsmåte:
- Kok pastaen etter anvisning på pakken
- Lag den hvite sausen og spe med melken litt etter litt til passe tykkelse
- Krydre og tilsett purre, løk og sitronsaft
- Del laksen i litt store biter
- Hell halvparten av pastaen i en smurt ildfast form
- Legg laksen over
- Tilsett resten av pastaen
- Hell over den hvite sausen
- Dryss over revet mozarella og revet parmesan
- Dryss til slutt over litt griljermel
- Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter