Deilig ribberull

Det er alltid mye deilig pålegg å få kjøpt hos slakteren min og jeg handler selvsagt en del hos ham også. Men jeg synes det er morsomt å lage mitt eget pålegg til jul, og jeg liker tradisjoner. Jeg har laget lammeruller, okseruller, sylter osv opp gjennom årene og i år har jeg blant annet laget ribberull. Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift i Maison Mat & Vin, men gjorde en del endringer. Smaken ble virkelig god og  jeg har gjort et visst innhugg i rullen allerede, men håper den holder frem til jul.

Rullen er ikke spesielt vanskelig å lage, men det kreves litt kraft i hendene når den skal bankes, rulles sammen og bindes opp.

Ingredienser:

  • 1 tynnribbe, 1,5-2 kg
  • 1 rødløk i skiver
  • 1 sitron i båter
  • 1 squash i skiver
  • 1 dl rødvin og 1 dl hvitvin (helst italiensk)
  • Olivenolje
  • Krydder:
    • 1,5 ts timian
    • 1,5 ts rosmarin
    • 1,5 ts salvie
    • 2 ss fennikelfrø
    • 1,5 ts havsalt
    • 1,5 ts nykvernet pepper
  • Gjerne friske urter som rosmarin, timian etc

Fremgangsmåte:

  • Skjær ut benene av ribben med en skarp kniv hvis du ikke har kjøpt en ferdig utbenet
  • Støt krydderet i en morter sammen med olivenolje så det blir en jevn masse
  • Dekk kjøttet med plastfolie og bank det mest mulig flatt, ca 3 cm tykkelse
  • Smør mest mulig av urteblandingen utover kjøttet

005

  • Gni det godt inn og rull det hele sammen
  • Knyt rullen sammen med husholdningshyssing
  • Smør resten av urteblandingen utenpå rullen
  • Hell vinen i el ildfast form og legg løk, sitron og squash oppi

002

  • Plasser rullen oppi formen
  • Stekes ved 180 grader ca 2,5 – 3 timer avhengig av tykkelsen på rullen
  • Drypp rullen med stekeskyen ca hver halvtime
  • La kjøttet hvile ca 30 minutter før du skjærer i det

013

Denne rullen smaker nydelig som pålegg med litt sennep på, men kan også spises varm på et stykke brød.

One Comment on “Deilig ribberull”

  1. Dette så veldig godt ut…. Men det er jo mye jobb med det da… Skjønner at du ikke har til til å gå ut å spise lunch før jul. Jeg synes at du er kjempeflink med mat. ;0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *