Det er alltid mye deilig pålegg å få kjøpt hos slakteren min og jeg handler selvsagt en del hos ham også. Men jeg synes det er morsomt å lage mitt eget pålegg til jul, og jeg liker tradisjoner. Jeg har laget lammeruller, okseruller, sylter osv opp gjennom årene og i år har jeg blant annet laget ribberull. Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift i Maison Mat & Vin, men gjorde en del endringer. Smaken ble virkelig god og jeg har gjort et visst innhugg i rullen allerede, men håper den holder frem til jul.
Rullen er ikke spesielt vanskelig å lage, men det kreves litt kraft i hendene når den skal bankes, rulles sammen og bindes opp.
Ingredienser:
- 1 tynnribbe, 1,5-2 kg
- 1 rødløk i skiver
- 1 sitron i båter
- 1 squash i skiver
- 1 dl rødvin og 1 dl hvitvin (helst italiensk)
- Olivenolje
- Krydder:
- 1,5 ts timian
- 1,5 ts rosmarin
- 1,5 ts salvie
- 2 ss fennikelfrø
- 1,5 ts havsalt
- 1,5 ts nykvernet pepper
- Gjerne friske urter som rosmarin, timian etc
Fremgangsmåte:
- Skjær ut benene av ribben med en skarp kniv hvis du ikke har kjøpt en ferdig utbenet
- Støt krydderet i en morter sammen med olivenolje så det blir en jevn masse
- Dekk kjøttet med plastfolie og bank det mest mulig flatt, ca 3 cm tykkelse
- Smør mest mulig av urteblandingen utover kjøttet
- Gni det godt inn og rull det hele sammen
- Knyt rullen sammen med husholdningshyssing
- Smør resten av urteblandingen utenpå rullen
- Hell vinen i el ildfast form og legg løk, sitron og squash oppi
- Plasser rullen oppi formen
- Stekes ved 180 grader ca 2,5 – 3 timer avhengig av tykkelsen på rullen
- Drypp rullen med stekeskyen ca hver halvtime
- La kjøttet hvile ca 30 minutter før du skjærer i det
Dette så veldig godt ut…. Men det er jo mye jobb med det da… Skjønner at du ikke har til til å gå ut å spise lunch før jul. Jeg synes at du er kjempeflink med mat. ;0)