Jeg synes tunfisk er nydelig hvis den er stekt på riktig måte, ellers smaker den bare sagflis. Så derfor er jeg alltid litt redd når dette står på menyen. Jeg har laget både perfekt tunfisk og sagflis tidligere og vet at det ikke er så lett å få den perfekt.
Når det gjelder vin så snakket jeg med sjefen på vinmonopolet i Ski igjen, han har skikkelig peiling. Den vinen jeg endte opp med var en hvit burgunder, Meursault les Charrons 2007 til 290 kroner. Han sa at etter hans mening var dette den beste hvite burgunderen de hadde på polet og at den var veldig lavt priset. Den passet til kraftige fiskeretter, kylling, kalv etc, men passet absolutt ikke til skalldyr. Og da jeg smakte på den skjønte til og med jeg at dette definitivt ikke var noen skalldyrvin, jeg har aldri smakt en kraftigere og mer smakfull hvitvin i hele mitt liv.
Men over til oppskriften:
Ingredienser:
Tunfisk i passe mengde
1 pk grønnkål
2-3 persillerøtter
3-4 gulrøtter
5 hvitløkfedd
1 rød chili uten frø
asparges
frisk koriander
salt og pepper
olje
smør
Fremgangsmåte
Start med å krydre tunfiskfilétene med salt og pepper
Sett dem til side mens du lager rotmosen
Skrell og del persillerøtter og gulrøtter i biter og kok dem møre i lettsaltet vann
Damp dem og mos dem med en stavmixer
Smak til med salt og pepper og tilsett en klatt med godt smør, for eksempel dette
Skjær grønnkålen i biter/strimler og hakk hvitløk og chili. Grønnkål er forresten den grønnsaken som inneholder mest antioksidanter og jern og den er også en skikkelig vitaminbombe.
Stek kålen med hvitløk og chili ved relativt høy varme slik at den blir sprø. Det smaker utrolig godt!
Hvis du eier en grillpanne bør du bruke den til å steke tunfisken i, det ser fint ut med mønster på fisken.
Stek fisken i olje ved ganske høy varme ca 2 -3 min på hver side. Den må ikke bli for mye stekt!
Tilsett gjerne en klatt smør i pannen også.
Anretning:
Legg rotmos midt på tallerkenen med sprøstekt grønnkål rundt
Legg tunfisken på toppen og noen lettstekte asparges ved siden av
Til slutt sprøytet jeg litt balsamicosirup langs kanten.
Man kan også lage en saus ved siden av, men jeg synes ikke det er nødvendig.
Denne tunfiskretten er den beste jeg har laget noen gang. Og det som var ekstra gøy var at jeg tok den fra mitt eget hode, hentet ikke tips noe sted.
Tunfisken smeltet i munnen og den sprøstekte grønnkålen var perfekt ved siden av.
Velbekomme!
Fantastisk godt. Fin start på uka med dette til mandagsmiddag! Takker og bukker.