Uer med linser og squash

uer3

Jeg hadde nok ikke spist uer på ca 20 år da jeg for noen dager tok mot til meg og prøvde det igjen. Grunnen til at jeg ikke har spist uer husker jeg ikke, men jeg tror at jeg sannsynligvis har fått servert en som var utrolig vond, men det kan også skyldes at det er mye bein i den. For det eneste jeg har visst er at uer er vondt, det er noe jeg ikke vil spise. Og sånn er jeg ikke egentlig, jeg vil gjerne smake på alt og er ikke redd for å prøve en matrett på nytt hvis den ikke falt i smak første gangen.

Denne gangen var det to grunner til at jeg ville prøve, den ene var Eyvind Hellstrøm som ryddet opp på Alexandros i Moss og serverte uer. Den andre var Pepperkverna som serverte den på bloggen for noen dager siden. Hvis noen har lyst til å prøve deres retter så finner dere Hellstrøms HER og Pepperkvernas HER.

Når det gjelder min oppskrift så er det min egen, men jeg har lånt sausen av Pepperkverna. Imidlertid har jeg skiftet ut fløten med creme fraishe fordi jeg ikke hadde fløte. Smakte deilig, men vet jo ikke hvordan det smaker med fløte.

Konklusjonen på retten er at jeg synes uer er helt nydelig. Jeg begriper virkelig ikke hvorfor jeg ikke har laget den før. Nå kommer det til å vanke uer både titt og ofte her i huset. Jeg trodde forresten at uer var billig fisk, men der tok jeg jammen feil. Det er vel bare laks som er billig fisk nå for tiden.

Ingredienser:

Fersk filét av uer

salt, pepper olje

Ingredienser saus:

2 sjalottløk, finhakket

1-2 dl hvitvin

3 dl fiskekraft

1-2 dl creme fraishe

ca 100 g smør

1 ss dijonsennep

salt og sitronpepper

Fremgangsmåte saus

Start med sausen, det er den som tar lengst tid

Ha smør i pannen og surr sjalottløken til den er myk

Tilsett vin og kraft og kok inn til halvparten

Tilsett creme fraishe og kok inn litt til

Så langt kan sausen gjøres ferdig på forhånd

Før servering kokes sausen opp igjen

Ta den av platen og visp inn smøret i små, kalde biter

Smak til med sennep, salt og pepper

Sausen må ikke koke etter at smøret er tatt i

Fremgangsmåte fisk:

Fjern alle resterende ben fra filéten (de sitter hardt!)

Salte og pepre og vend i olje

Stek i grillpanne eller vanlig panne med skinnsiden ned noen minutter til kjøttet faller fra hverandre

Tilbehør:

uer1

Jeg skar hvit og grønn squash i terninger som jeg stekte ved relativt høy varme så de fikk farge

Ellers serverte jeg gule linser, men man kan selvsagt servere det man måtte ønske; poteter, ris eller lignende

Servering:

Jeg la et par skjeer med gule linser på tallerkenen

Oppå linsene la jeg squash

uer2

Fisk oppå

uer3

Sausen rundt

uer4

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *