Praktfulle Rio de Janeiro

rio14

Rio er en fantastisk by som er på listen over mine favorittbyer. Jeg tilbragte  2 uker der i julen- og nyttårshelgen 2009. Før vi reiste fikk vi mange advarsler om hvor farlig det var der, vi måtte omtrent regne med å bli drept. Og normale mennesker fantes nesten ikke der, bare banditter, og alle innbyggere hadde våpen. Så det var med litt blandede følelser vi reiste, men tenkte vel at det er sikkert ikke så veldig farlig. Vi må være forsiktig, det er alt. Og vi hadde vært på “farlige” steder før.

Det vi møtte i Rio var noe helt annet, en nydelig by og flotte mennesker. Det kulminerte nyttårsaften på Copacabana hvor 1, 5 millioner mennesker var samlet og alt foregikk i helt rolige former uten noe bråk i det hele tatt. Jeg tviler på at det hadde gått like rolig for seg her i landet. Så til dere som har lyst til å besøke Rio: Ikke nøl, det er en by det er verdt å få med seg en gang i livet.

Noe av det vi opplevde var blant annet: (Vi måtte jo være turister og dra på sightseeing også)

  • En av erdens største fotballstadioner, Maracanã, med plass til ca 100 000 tilskuere. Den skal være stengt noen år for oppgradering før fotball-VM i 2014. Ingen av oss er noe som helst interessert i fotball så det var ikke speielt interessant å besøkeden.

 

  • Besøk på paradegaten for karnevalet var bedre. Her fantes også et museum med karnevalskostymer som var blitt brukt opp gjennom årene.

rio3

rio2

Catedral de sao Sebastio er en fantastisk katedral i sentrum av Rio. Den stod ferdig i 1979 og er mest kjent for sine flotte glassmalerier. De gikk fra gulv til tak i den 60 meter høye katedralen . Det brøt kanskje litt med det religiøse med ”Jingle Bells” på katedralens høytaleranlegg.

rio4

rio5

rio6

På grunn av julen var det også flere julekrybber i katedralen.

rio7

rio8

Høydepunktet når man besøker Rio er nok besøket på Kristusstatuen. Den er jo selve symbolet på Rio og kan sees nesten uansett hvor man er i byen. Den ligger på fjelltoppen Corcovado som ligger ca 700 m over havet. Herfra er det et  praktfullt utsyn over Rio og omegn med Sukkertoppen, Copacabana, Ipanema, lagunen, favelaer og stort sett alt. 6. juli 2007 ble stedet valgt til å være et av de moderne underverkene.

rio1

Ikke så lett å ta bilder av den , hehe

rio11

Her sees en av Rios mange favelaer, slumstrøk.

rio9

DSCF4175

Favelaene var tidligere steder som var livsfarlig å besøke, og det er det forsåvidt fortsatt. Her holder narkotikabandene til og her råder det mye kriminalitet. Brasil er et rikt samfunn med store ressurser, men de sosiale godene er meget urettferdig fordelt. Landets fattige er mer eller mindre overlatt til seg selv uten nevneverdige forutsetninger for å skaffe seg en verdig utdanning og arbeid, og uten tilgang til anstendig bolig, sanitære forhold eller helsevesen. I mange av favelaene er det for eksempel verken strøm eller vann. Det finnes imidlertid organisasjoner som har jobbet og jobber med å gjøre forholdene bedre for de som bor der, og enkelte favelaer fungerer nå ganske bra. Vi snakket med en mann som bodde i en velfungerende favela, han var musikkstudent og fortalte at i “hans” favela kunne man kjøpe sitt eget hus, der var det både strøm og vann. Det var mange kunstnere som ønsket å bo der. De verste favelaene ligger litt utenfor Rio.

En annen kjent attraksjon i Rio er Sukkertoppen,  eller Pão de Acucar, et herlig sted som man ankommer, forhåpentligvis, i den nærmest antikke taubanen. Her, 395 meter over havet, får man et fantastisk perspektiv av Rio , et syn som kan være verdt turen i seg selv. På toppen finner man restauranter, suvenirbutikker og en bande av småkriminelle apekatter som visstnok har stukket av med flere pass og visakort.

rio18

rio16

rio17

Og så er det strendene rundt byen da. Copacabana og Ipanema er to av verdens mest berømte strender. Her gjelder det å bli sett, og antrekket er den minste bikinien det er mulig å få kjøpt. Mange lekre skapninger på de strendene. Strendene har egne uoffisielle områder for forskjellige typer mennesker. En del av stranden tiltrekker seg kroppsbyggerne og strandløvene, en annen besøkes av hippier og artister, de homofile har sine egne områder, og surferne treffes på sine faste steder. Selv synes jeg ikke det var noe særlig å bade der, brenningene var altfor store. Jørn ble revet ned av en brenning og skrubbet hele ansiktet i bunnen. Så det er ikke mange som bader, det er mest surfing, de fleste holder til på land med ballspill, soling osv.

DSCF4146

DSCF4157

De to arrangementene Rio er mest kjent for er helt klart Karnevalet og nyttårsfeiringen. Vi var så heldige å få med oss nyttårsfeiringen og det er noe vi alltid vil huske. Jeg har skrevet litt mer om den opplevelsen HER.

firework2

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *