Hjortefilét med tilbehør, produkter fra Matstreif

026

Da jeg var på festivalen Matstreif i september handlet jeg en haug av produkter av lokale matprodusenter. Noe kjøpte jeg fordi jeg hadde lyst til å teste smak og kvalitet, for eksempel på en del sauser. Ikke for å skryte, men jeg er faktisk ganske god til å lage sauser så jeg synes det var spennende å kjenne om deres sauser var like gode som mine. Hjortefilét kjøpte jeg fordi jeg er veldig glad i viltkjøtt og fordi dette var økologisk. Marmeladene fordi de var spesielle og økologiske. Jeg vil absolutt si at resultatet var bra, filéten smeltet i munnen. Men Brimisausen som jeg brukte til hjortefiléten var ikke i nærheten av min Brimisaus,  den finner du oppskrift på HER.

Produktene jeg brukte var:

Ytrefilét av hjort fra Kystvilt:

015

Meget bra, den smeltet i munnen. Kraftig smak.

Brimisaus fra Brimi Sæter

019

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne likte jeg ikke i det hele tatt. Etter min mening var den for sur, manglet all sødme. Den var tilsatt løkbiter som var altfor store, og såvidt jeg kan bedømme var champinjongen hermetisk. Men egentlig tror jeg ikke det for det vil i såfall være stikk i strid med Brimis matfilosofi. De smakte imidlertid som hermetiske og de hadde også samme konsistens. 2,5 dl saus kostet ca 90 kr og det synes jeg ikke det er verdt. Som nevnt over så smaker min mye bedre, bare prøv selv.

Furunålgelé fra Nordlysmat

017

Veldig bra, et “must” for ethvert viltmåltid. 70 kroner for 125 g er vel ganske dyrt, men egentlig synes jeg det er verdt prisen.

Alt i alt så ble det et veldig godt måltid, men jeg lot sausen være igjen på tallerkenen.

Det er ikke så mange “fiksfakserier” med filét, den lager seg selv hvis den får litt kjærlig omsorg på forhånd. Så det jeg gjør er at jeg krydrer den, pakker den inn i aluminiumsfolie og legger den i kjøleskapet 2-3 timer. Jeg tar den frem ca 30 minutter før den skal i pannen.

020

Fremgangsmåte:

  • Brun filéten raskt på alle sider slik at den får farge
  • Ta pannen av platen og sett ned varmen
  • Sett pannen tilbake på platen når den ikke er så varm lenger, og stek videre noen minutter
  • Det som er vanskelig når man steker i pannen uten termometer er selvsagt at kjøttet kan bli for mye stekt, så man må passe på. Det tar bare noen minutter før kjøttet er ferdig.
  • Kjenn på den med fingeren, hvis den er veldig myk trenger den litt lenger tid. Det er bedre at den er for lite stekt enn for mye.
  • Ta den ut av pannen og la den hvile 10 min
  • Jeg pleier da å dele den på midten for å sjekke at den er passe stekt, hvis den er altfor blodig legger jeg den tilbake i pannen noen minutter til.
  • Steker du filétene i stekeovnen bør den tas ut når termometeret viser ca 56-58 grader.

025

Jeg serverte filéten med økologiske middagsperler fra Holli Mølle denne gangen.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *