Solbærmarinert andebryst med andepølse og økologiske perler

and3

For noen uker siden kjøpte jeg andebryst og andepølse fra produsenten Gårdsand og startet med å lage en marinade hvor hovedingrediensen var solbær. Her blandet jeg rett og slett solbærsirup fra Askim frukt- og bærpresseri med litt balsamicoeddik, salt og pepper og la andebrystet oppi marinaden og lot det stå natten over i kjøleskapet. På den måten fikk andebrystet en sødme som kledde kjøttet veldig godt.

Tilberedningen gjorde jeg som vanlig, snittet andebrystet før jeg brunet det i pannen i 10 minutter. Flyttet det fra pannen til stekeovnen hvor det fikk stå i ca 15 minutter sammen med andepølsene.

Tilbehøret var økologiske middagsperler fra Holli Mølle, lettkokte økologiske sukkererter og en nydelig appelsinsaus (oppskrift i slutten av innlegget).

Om økologiske middagsperler:

“På Holli Mølle arbeider vi med vinterrugen Danko. I tillegg har vi satset på den mange hundre år gamle sorten Svedjerug. Det var dette kornet som finnene hadde med seg da de befolket østlige deler av landet. Kornplanta er stor – den kan bli godt over 2 meter høy – og er meget god på smak og næringsinnhold.Middagsperler er rug – Polert (Kjernene er polert, slik at alt skall er fjernet. Vi kaller dem “perler”.)”

Ingredienser – 4 personer:

  • 2 store andebryst
  • 4 andepølser
  • 1 pakke økologiske sukkererter
  • 1/2 flaske solbærsirup
  • 1/2 dl balsamicoeddik
  • Middagsperler, kan selvsagt også bruke ris, pasta eller hva man måtte ønske
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Ta ut andebrystene og tørk dem
  • Salte og pepre
  • Legg dem i marinaden og la dem ligge et par timer eller natten over
  • Ta andebrystene ut av marinaden og tørk dem
  • Snitt skinnet ruter
  • Varm en blanding av olje og smør i pannen og legg i andebrystene med skinnsiden ned
  • Brun dem ved relativt høy varme i ca 5 min på hver side
  • Legg dem over i stekeovnen og la dem stå i 15-20 minutter ved 200 grader (NB! Kortere tid hvis du liker dem mindre stekt)
  • La dem hvile ca 5 – 10 minutter før de skjæres i skiver

and2

 

Appelsinsaus:

Ingredienser:

  • 3 ss sukker
  • 1 dl appelsinjuice
  • 2 ss rødvinseddik
  • 2 dl kraft (helst andekraft
  • 1 dl solbærsirup
  • 1 ts Dijonsennep med honning
  • ½ dl portvin eller søt sherry

 

Fremgangsmåte:

  • Brun sukkeret, men pass på at det ikke blir brent
  • Ha i appelsinjuice og eddik og kok inn
  • Ha i kraft og kok ytterligere inn sammen med sennep, portvin og solbærsirup
  • Om nødvendig kan du jevne med litt maizenna eller sausetykner.
  • Smak sausen til, den skal være sursøt og godt krydret.

and4

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *