Besøk hos Elio Altare – den store vinmodernisten

IMG 7146

I Piemonte kan du spørre hvem som helst om de har hørt om Elio Altare og jeg garanterer  at alle svarer “Ja, selvfølgelig” samtidig som de ser uforstående på deg og lurer på hvordan det er mulig å stille et så dumt spørsmål.

Elio Altare er en svært berømt mann, både på grunn av sine fantastiske Baroloviner, men også fordi det var han som moderniserte hele den italienske vinindustrien på 80-tallet. Han er en levende legende rett og slett, ikke bare i Italia, men over hele verden. Han er den høyest vurderte vinprodusent i Italia etter Gaja.

Kort fortalt så er historien om Elio Altare historien om gutten som i en alder av 25 år reiste til Burgund for å lære etter at han skjønte at metodene de brukte i Piemonte ikke var så bra. Vel hjemme igjen ønsket han å bruke sin nye kunnskap, noe faren nektet ham. På den tiden ble det brukt mye ugressmiddel i markene, folk skjønte ikke hvor farlig det var. Etter at Elio ble forgiftet sagde han ned alle frukttrærne med motorsag og ødela de store vinfatene for å ta ibruk nye franske eikefat, noe som var helt uhørt på den tiden.  Dette førte til brudd med faren og han ble gjort arveløs. Etter farens død kjøpte han gården tilbake av sine søstre.

Opp gjennom årene har han stadig vært en pådriver for å ta ibruk nye metoder for vinproduksjon. Han driver også mest mulig biodynamisk.

Vi var spent på om vi ville få møte “Barolokongen” da vi kjørte mot La Morra på formiddagen 21. juli.

IMG 7107

IMG 7115

Vi hadde fått mail om at vi var velkommen til å besøke vingården og ble tatt godt imot av datteren, Silvia Altare, et 32 år gammelt sjarmtroll som snakker på både innpust og utpust, rett og slett en strålende person som kan absolutt alt som har med vin å gjøre. Hun snakker perfekt engelsk siden hun har bodd både i Australia og USA i flere år og studert økonomi og markedsføring blant annet. Hun har nå overtatt driften av gården sammen med søsteren Elena. Elena har imidlertid giftet seg og flyttet til Tyskland. Det er derfor Silvia som har mest med driften å gjøre selv om Elio fortsatt er mentor og sjef.

IMG 7111

IMG 7119

IMG 7110

Vinene produseres i svært lite kvanta og etterspørselen er enorm – noe som på ingen måte får Altare til å produsere mer. Tvert i mot kutter de heller enn å øke antallet flasker – om ikke druehøsten er optimal er det ikke uvanlig at hele 50-60% forblir uflasket, og heller selges i bulk internt i Piemonte. Dette sikrer at selv i direkte dårlige år vil det man evt får tak i fra Elio Altare være svært kvalitetssikre viner, men dessverre er de omtrent umulig å få kjøpt. Silvia fortalte at de eksporterer kun 120 flasker til Norge, og det sier seg selv at de blir revet bort til tross for prisen.

Det blir sagt at alle Altares viner står i fare for å bli utryddet i det øyeblikket de slippes, og noen av vinene har oppnådd kultstatus blant vinelskere verden over. Det har blitt sånn at navnet Elio Altare på etiketten holder, det garanterer at innholdet er av ypperste kvalitet – det er slik han vil ha det, Barolokongen.

Under besøket ble vi tatt med en runde i lagerlokalene sammen med et svensk par som også dukket opp. Som nevnt over så visste Silvia alt som hadde med vin å gjøre og hun var fantastisk til å formidle kunnskapen sin videre til oss. Hun fortalte om vinene, om faren, om seg selv, venner, kjærester, dagliglivet og mye mer. Vi tilbragte over 2 timer sammen med henne og den siste timen ble brukt til vinsmaking av 8 ulike viner.

IMG 7125

IMG 7130

IMG 7134

IMG 7136

Helt til slutt dukket også Elio Artare opp, det var virkelig fint å møte ham. Han er en liten og spinkel eldre herre, men han inngir respekt. Det var også lett å merke at han var stolt av livsverket sitt, datteren sin og alt det han har oppnådd gjennom årene. Dette er et besøk jeg vil gjenta neste år.

IMG 7142

IMG 7143

IMG 7145

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *