Fårikål hører høsten til og har tilogmed sin egen dag, jeg tror det er 24. oktober som er fårikåldagen. Fårikål er også kåret til Norges nasjonalrett 2 ganger med 10 års mellomrom. Jeg har et hat- og kjærlighetsforhold til denne retten. I en periode spiste jeg det ikke i det hele tatt, men nå spiser jeg det igjen. Selv om den ikke er noen skjønnhet så smaker den godt i alle fall. Og drysser man på litt sminke i form av persille el.l. så ser den jo finere ut med en gang.
Jeg har også prøvd å lage fårikål på en annerledes måte, med meksikansk vri osv, men det er nok bare den gammeldagse som blir godtatt her i huset 🙂
Fårikål er så enkelt å lage at man trenger egentlig ingen oppskrift, men her er det i alle fall en beskrivelse av hvordan jeg gjør det.
Kjøp mye kjøtt og kål, for fårikålen blir bedre når den varmes opp . Så beregn gjerne at du skal varme den opp i alle fall en gang.. Noen foretrekker å bruke kjøtt uten ben, men det fraråder jeg siden mye av smaken kommer fra benene.
- Del hodekålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder, men jeg liker det best uten.
- Dryss gjerne litt hvetemel mellom lagene også, men det er ikke nødvendig
- Hell på vann etter ønske, ca 5 dl eller mer. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.
- Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.
- Serveres med kokte poteter.
- De fleste drikker øl og akevitt til fårikål. Jeg foretrekker et glass hvitvin eller et lite glasMiss Saison fra Austmann i Trondheim. Det er det eneste ølet jeg klarer å drikke litt av 🙂