Denne oppskriften er den tradisjonelle som Momo alltid laget og som jeg overtok. Jeg tror den stammer fra Ingrid Espelid Hovig.
2 døgn før ribba skal stekes så må du gni den inn med salt og pepper rundt det hele, og så legger du den kjølig oppe i ovnspanna dekket av folie.
For å få høy og saftig ribbe så må du dampe den først. Hell 1-2 dl vann i ovnspanna og dekk det hele godt med aluminiumsfolie.
Ribbe med svor legges med svorsiden ned.
Ribbe uten svor legges med beinsiden ned.
Sett ovnspanna i bunnen av ovnen og damp den en halvtimes tid ved 200 grader.
Ta den ut og sjekk at den har blitt høy og saftig. Deretter skrur du temperaturen ned på 180 grader.
Legg en rist over ovnspanna og legg ribba oppå rista. Beinsida skal nå være ned enten ribba har svor eller ikke. Sett ovnspanna på nederste rille i ovnen.
Steketid er ca 2 timer, men du ser jo om den evt trenger lenger eller kortere steketid. Etterfyll evt litt kraft eller buljong i ovnspanna under stekingen hvis den blir tørr og fettet svir seg.
Hvis ikke svoren blir sprø så kan du grille den en kort tid på slutten. Men her må du følge veldig godt med så det ikke blir ødelagt. Det tar bare noen sekunder før svoren blåser seg opp og blir sprø. Du kan også bruke en creme bruleebrenner.
La ribba stå ca 10 min før du skjærer den opp så den får tid til å ”sette seg”.