Pop-up restauranter er noe relativt nytt på restaurantfronten rundt i verden, det er altså både kult og trendy. Menneskene som besøker en slik restaurant har en ting til felles, de er lidenskapelig opptatt av mat.
Men altså, hva er så en pop-up restaurant? Som navnet tilsier er det en restarant som popper opp, blir et par dager og forsvinner før den kanskje dukker opp igjen ved en senere anledning.
Maten forberedes vanligvis på et sted mens den siste finishen og bespisningen skjer i et annet lokale som kokkene vanligvis leier. Vår kveld fant sted i Kantina i bakgården i Københavngata 4, et veldig enkelt lokale som eies av Jan Vardøen. I lokalet er det to litt slitne langbord med plass til ca 20 personer totalt. Man deler bord med kanskje noen kjente, men flest ukjente mennesker, og da vi var der tok det ca 5 sekunder før alle snakket med alle og lydnivået var relativt høyt for å si det mildt.
Pop-up restaurantene driver ingen markedsføring så for å kunne melde seg på må man kjenne noen som kjenner noen, eller ha lest om dem på en eller annen blogg eller evt på Facebbook og andre sosiale medier og deretter kontakte eierne og melde seg på.
Menyene på pop-up restaurantene er gjerne lang og satt sammen av en rekke forskjellige smakskombinasjoner. Svinepels baserer seg på økologiske, norske råvarer – i hovedsak vegetabilske med ulik konserverings- og tilberedningsmetode
Det var Even Rømo og Magnus Støre som startet Svinepels i 2014, og hittil har de hatt 4 pop-uper. Begge er selvlærte, og har et lidenskapelig forhold til mat. De driver også sitt eget cateringselskap, Catering Collective, som tilbyr restaurantlignende opplevelser der du måtte ønske. Matfilosofien deres er inspirert av naturen og mest mulig rene råvarer, noe som gikk som en rød tråd gjennom alle rettene vi fikk servert.
Drikkemenyen var satt sammen av Moestue Grape Selection, men dessverre fikk jeg ikke med meg presentasjonen av det som ble servert i glassene siden jeg konsentrerte meg om maten.
Magnus Støre
Magnus orienterer om filosofien bak Svinepels
Prepping
Praten går
Her orienteres det om drikkevarene
Så over til menyen. Nedenfor kan du se de fleste av rettene, men dessverre er det en del som mangler. Jeg ble lovet menyen på mail, men det har jeg ikke fått. Så beskrivelsen nedenfor er mye basert på hukommelsen og notater. 🙂
1. rett: Hjemmelaget flatbrød av fermentert søtpotet med ville vekster, blant annet brennesle og strandkål
2. rett: Gresskar med gresskarkjerner
3. rett: Reinlav med valnøttkrem og rødbet
4.rett: Linfrøknekkebrød med Nyr og timian
5. rett: Råkost med gulrot på flere måter, fermentert, rå, syltet og kandisert
6. rett: Variasjon av gress med korn og ost
7. rett: Kamskjell som i skogen, med maur og steinsopp
8.rett: Pasta av sellerirot kokt med østers. Seterost og eggeplomme
9. rett: Kastansjesopp med løjrom
10. rett: Norsk hummer med fløte, knutekål og karse:
11. rett: Lam med tilbehør:
12. rett: Blåskjell fylt med røkt blomkål:
13. rett: Saltgrøt kokt i gulrotkraft med fermentert gulrot:
14. rett: Reinsdyr med forskjellige puréer
15.rett: Grillet rødkål i 24 timer med solbærsaus
16.rett: Munkeby med honning og gjær
17. rett: Epleis på nyperosekjeks
18.rett: Is av kraftkar tilberedt med nitrogen
19. rett: Kake
Det var også et par desserter til.
Så hvordan var det å være med på et pop-up-event? Jeg vil si at det var både morsomt og interessant, mange hyggelige mennesker. Forklaringene til rettene var inspirerende og tankevekkende. Mange av smakene var deilige, andre likte jeg ikke så godt, men alt i alt vil jeg si at dette var et spennende måltid og en morsom opplevelse.