Deilige kanelsnurrer og litt nostalgi

IMG 2891

Kanelsnurrer er jo ingen “ny oppfinnelse”, de bakes nok regelmessig rundt omkring. Det forstår jeg godt, de smaker rett og slett farlig godt. Denne gangen har jeg krydret det hele med litt nostalgi og en utførlig forklaring på fremgangsmåten.

Nostalgien finnes i form av det gamle serviset. Jeg tror det har tilhørt oldeforeldrene mine, og jeg vet ikke hvor gammelt det er . I alle fall er det et komplett kaffeservise uten noen skår eller andre skader. Det er jo ikke noe kostbart servise, men jeg synes det er koselig likevel. Oldeforeldrene mine hadde nok sikkert gjemt det langt bak i skapet og tok det frem kun ved spesielle anledninger.

Oppskriften har jeg lånt av Morten Schakenda som jeg ofte gjør når det gjelder gjærbakst. Etter min mening er han landets beste baker.

Jeg fikk 20 snurrer av denne oppskriften, og de ble veldig store. Det er derfor ingenting i veien for å lage i alle fall 30 stk av denne deigen.

IMG 2901

Ingredienser:

  • 1 kg hvetemel
  • 1/2 l helmelk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt
  • 15 g kardemomme
  • 1 stort egg
  • 50 g fersk gjær
  • 150 g usaltet smør i terninger

 

Fyll:

  • 125 g mykt usaltet smør
  • 125 g sukker
  • 2 ss malt kanel

 

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene unntatt smøret i eltebollen, og elt i 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.
  • Tilsett smør i små terninger og elt i nye 15 minutter
  • Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen
  • Legg deigen i en egnet bolle
  • Dekk med plastfolie
  • La den heve i 1,5 timer

 

Når deigen er ferdig hevet:

  • Ha deigen på melet bakebord
  • Kjevle den ut til et rektangel på 40 x 50 cm
  • Smør smøret på deigen, og strø sukker og kanel jevnt utover
IMG 2863
  • Gni med hånden slik at sukker, smør og kanel blir godt blandet
  • Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden
IMG 2864
  • Brett deretter den siste delen over den delen som er dobbel
IMG 2866
  • Nå har du 3 lag
  • Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca 30 x 50-60 cm
  • Del leiven i 20 strimler (eller mer) på tvers
IMG 2870
  • Hver strimmel snurres
IMG 2873
  • Knyt hver strimmel til en knute
IMG 2874
  • Sett kanelsnurrene på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie
IMG 2881
  • La dem heve i ca 1 time
  • Pensle med sammenvispet egg og strø med perlesukker
  • Stekes ved ca 180 grader i 20 minutter eller til de har fått fin farge

IMG 2897

IMG 2900

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.