Kanelsnurrer er jo ingen “ny oppfinnelse”, de bakes nok regelmessig rundt omkring. Det forstår jeg godt, de smaker rett og slett farlig godt. Denne gangen har jeg krydret det hele med litt nostalgi og en utførlig forklaring på fremgangsmåten.
Nostalgien finnes i form av det gamle serviset. Jeg tror det har tilhørt oldeforeldrene mine, og jeg vet ikke hvor gammelt det er . I alle fall er det et komplett kaffeservise uten noen skår eller andre skader. Det er jo ikke noe kostbart servise, men jeg synes det er koselig likevel. Oldeforeldrene mine hadde nok sikkert gjemt det langt bak i skapet og tok det frem kun ved spesielle anledninger.
Oppskriften har jeg lånt av Morten Schakenda som jeg ofte gjør når det gjelder gjærbakst. Etter min mening er han landets beste baker.
Jeg fikk 20 snurrer av denne oppskriften, og de ble veldig store. Det er derfor ingenting i veien for å lage i alle fall 30 stk av denne deigen.
Ingredienser:
- 1 kg hvetemel
- 1/2 l helmelk
- 150 g sukker
- 15 g salt
- 15 g kardemomme
- 1 stort egg
- 50 g fersk gjær
- 150 g usaltet smør i terninger
Fyll:
- 125 g mykt usaltet smør
- 125 g sukker
- 2 ss malt kanel
Fremgangsmåte:
- Ha alle ingrediensene unntatt smøret i eltebollen, og elt i 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.
- Tilsett smør i små terninger og elt i nye 15 minutter
- Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen
- Legg deigen i en egnet bolle
- Dekk med plastfolie
- La den heve i 1,5 timer
Når deigen er ferdig hevet:
- Ha deigen på melet bakebord
- Kjevle den ut til et rektangel på 40 x 50 cm
- Smør smøret på deigen, og strø sukker og kanel jevnt utover
- Gni med hånden slik at sukker, smør og kanel blir godt blandet
- Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden
- Brett deretter den siste delen over den delen som er dobbel
- Nå har du 3 lag
- Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca 30 x 50-60 cm
- Del leiven i 20 strimler (eller mer) på tvers
- Hver strimmel snurres
- Knyt hver strimmel til en knute
- Sett kanelsnurrene på stekebrett med bakepapir og dekk med plastfolie
- La dem heve i ca 1 time
- Pensle med sammenvispet egg og strø med perlesukker
- Stekes ved ca 180 grader i 20 minutter eller til de har fått fin farge