Langstekt ølribbe

IMG 9442

Mørere ribbe enn dette tror jeg ikke det er mulig å få, i alle fall ikke hvis den skal serveres i et helt stykke. Jeg har aldri vært noe ribbemenneske, og eneste gang jeg har spist det er i julen. Men det er jo aldri for sent så nå har jeg prøvd ribbe på flere forskjellige måter og har fått et helt annet forhold til dette kjøttstykket.

Helle som skriver bloggen Helles Kitchen er et skikkelig ribbemenneske og har over 20 ribbeoppskrifter på bloggen sin, så jeg har hentet inspirasjon hos henne denne gangen. Og nå har jeg tenkt å eksperimentere med smaker selv, for ribbe er ikke lenger bare julemat her i huset.

Denne ølribben blir sannsynligvis den ribbeversjonen jeg vil bruke på juleaften i år, nå kan jeg kvitte meg med den tradisjonelle oppskriften som både bestemoren og moren min brukte i alle år. Ikke noe galt med den, men man kan vel ikke akkurat kalle den spennende.

Så her har dere oppskriften på verdens beste øl-ribbe:

Ingredienser:

  • 1 stk tynnribbe, 2-3 kg
  • 1 rødløk
  • 6 hvitløkfedd
  • 1 flaske porterøl, her er det brukt Austmann kaffe og svart som fåes på enkelte polutsalg
  • Frisk timian
  • 2 ss honning

 

Fremgangsmåte

  • Tørk ribben og snitt striper i svoren hvis dette ikke er gjort på forhånd
  • Salte og pepre ribben på alle sider og gni det godt inn
  • Skjær rødløken i 4-5 båter og legg i en støpejernsgryte/ildfast form/ovnspanne eller hva du har tilgang til
  • Du må benytte en gryte/ form med tett lokk, eller du må dekke formen med aluminiumsfolie
  • Skrell hvitløken og legg i gryten
  • Tilsett timian og laubærblad
  • Tilsett øl og honning
  • Legg ribben i gryta med svorsiden opp
IMG 9429
  • Sett på lokket og sett på rist nederst i ovnen på 120 grader varmluft
  • La gryten stå i ovnen i 3 timer
  • Ta gryten ut av ovnen og skum av fettet og hell av det meste av kraften over i en kjele
  • Sett på lokket og sett ribben tilbake i ovnen
  • La den nå stå i ovnen i ca 4 timer slik at den tilsammen har stått ca 7 timer
  • Ta lokket av gryten og flytt den opp i ovnen eller legg ribben på en rist og flytt så høyt opp du kan
  • Sett temperaturen på 250 grader grillfunksjon
  • Svoren vil nå begynne å poppe opp
  • Følg godt med så ikke svoren blir brent
  • Ta ut ribben når den har perfekt svor
  • La ribben hvile minst 20 minutter før du skjærer den i skiver
  • Nå er ribben så utrolig mør at den nesten går i oppløsning
  • Bruk en skarp og god kniv for i det hele tatt kunne skjære skiver

Saus

  • Sil skyen du helte av ribben
  • La den koke inn og koke inn til ca 1/3
  • Spe med litt eplejuice og fortsett å koke inn til du har en sjysaus som smaker aldeles nydelig
Kraft/ ribbefett som har vært i gryten til slutt tar du vare på. Smaker nydelig til lutefisk eller å steke poteter i o.l.

Tilbehør:

Her har jeg brukt rødkål og potet- og sellerimos, det smakte veldig bra. Men her er det bare å variere etter smak og behag.
IMG 9445

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *