Skreimølje

torsk 008

Jeg spiser helst torskefilét, men når det er sesong for levende torsk hos fiskehandleren så smaker det nydelig med vanlig kokt torsk også. Denne gangen fulgte jeg oppskriften til Bent Stiansen i Stiansen til hverdags. Det er vel ikke så mange måter å tilberede denne retten på, for det er omtrent akkurat slik jeg har laget den tidligere også.

Ingredienser 4 personer:

  • 2 kg torsk
  • 1/2 dl havsalt per liter vann

 

Fremgangsmåte:

  • Rens torskeskivene så du får bort blodet
  • Klipp vekk finnene
  • Legg deretter torsken i iskaldt vann og la den ligge der minimum 30-40 minutter
  • Kok opp rikelig med saltet vann og legg i fisken
  • La den trekke i ca 5 minutter eller til benet kan løsnes fra fiskekjøttet

 

Kokt rogn:

  • 500 g rå torskerogn (den minste er best)
  • salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Vask og rens rognen
  • Salte og pepre den
  • Rull den stramt inn i plastfilm
  • Legg den i en kjele som er akkurat stor nok
  • Hell på kaldt vann til det dekker
  • Legg på en liten kaffeskål for å presse rognen ned i vannet
  • Tilsett 1 ss salt
  • Kok opp og la rognen småkoke i ca 20 minutter eller mer
  • Hold den varm i vannet
  • Skjær i skiver ved servering

Sørlandssmør:

  • 2 dl fiskekraft eller buljong
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 dl fløte
  • 150 g usaltet smør
  • 2 ss hakket persille
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Kok opp fiskekraft med sitronsaft og fløte
  • Kok inn til ca 1 dl
  • Pisk inn små terninger av kaldt smør
  • Ikke la det koke, da skiller det seg
  • Smak til med salt, pepper og hakket persille

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *