Steinbit- og skalldyrsuppe med aioli

Denne suppen kan like gjerne brukes som selskapsmat som til hverdags. Det er avhengig av hvor mye jobb du legger i den. Jeg har flere ganger servert den til gjester og da har jeg servert flere slags skalldyr ved siden av; blåskjell, kongekrabbe, sjøkreps, reker etc. Denne gangen ble suppen servert som torsdagsmiddag til mannen min og meg, og da serverte jeg bare ferske reker ved siden av. Det som gjør dette ekstra lekkert er at skalldyrene serveres ved siden av suppen, ikke oppi den. Da kan folk ta det de liker.  Skalldyrene blir varme når de legges i suppen.

Men uansett om jeg serverer denne suppen til hverdags eller fest så bruker jeg ferske skalldyr og aioli som jeg lager selv.


Ingredienser suppe:

  • 4 personer:
  • 600 g steinbitfilèt
  • 1 kg ferske reker med skall (mindre reker hvis det brukes flere typer skalldyr)
  • Annet skalldyr etter ønske
  • 3 dl hvitvin
  • 7 dl fiskekraft (evt vann med fiskebuljong)
  • 1 boks tomater med hvitløk
  • Litt tomatpuré
  • 1 gul løk
  • 5-6 fedd finhakket hvitløk
  • 1 rød chili uten frø
  • 1/2 purre
  • 1/2 fenikkel
  • Finhakket basilikum og bladpersille
  • Cayennepepper etter smak
  • Salt og sitronpepper

 

Fremgangsmåte suppe:


  • Surr løk og hvitløk blankt i olivenolje
  • Tilsett tomater, tomatpuré og hvitvin
  • La dette koke ca 15-20 minutter
  • Tilsett fiskekraften og la koke videre 30-40 minutter
  • Tilsett hakket chili, purre og fennikel og la putre i ca 10 minutter
  • Krydre med salt, sitronpepper og cayenne etter smak
  • Del fisken i litt store biter og legg opp i suppen
  • La dette trekke til fisken er ferdig, 5-10 minutter
  • Server gjerne med focacciabrød ved siden av

 

Ingredienser aioli

  • Ta ingrediensene ut av kjøleskapet så det får romtemperatur
  • 2 eggeplommer
  • 3 pressede hvitløkfedd
  • 1 ss kapers
  • 1 ss hvitvin- eller sherryeddik
  • 2 dl soyaolje
  • 1 ss kaldt vann
  • Salt

Fremgangsmåte aioli:

  • Ta eggeplommer, hvitløk, kapers og eddik i foodprosessoren og kjør det sammen
  • La maskinen gå mens du sper med olje.
  • Ta bare noen dråper om gangen og la maskinen gå en god stund mellom hver gang du sper. Aiolien skal bli tykk.
  • Når du er ferdig med oljen tilsetter du vann og salt mens maskinen fortsetter å gå.
  • Det må beregnes god tid mellom hver gang du tilsetter olje ellers vil aiolien skille seg.

Servering:

  • Ta suppen i dype tallerkener og sett boller med ulike skalldyr og en bolle med aioli på bordet.
  • Man kan også servere ris ved siden av for å drøye suppen.

 

Raskere og enklere utgave:

  • Bytt ferske skalldyr med hermetiske, men da bør skalldyrene legges opp i suppen før servering
  • Bruk ferdigkjøpt aioli

Tips til enklere aioli

En twittervenn sendte meg to linker til enklere måter å lage aioli på. Den ene er Gordon Ramsays metode og den andre er fra Ordentligmat. no. Jeg har ikke prøvd disse oppskriftene selv, men vil prøve neste gang:

Ordentligmat.no:http://ordentligmat.no/2009/11/hjemmelaget-majones-pa-to-minutter/

Gordon Ramsay:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *