Enkelte matretter hører sammen med sommeren synes jeg. Vi spiser selvsagt laks året rundt, men med et annet tilbehør. Her har jeg altså brukt nye norske poteter og ny sommerkål sammen med sandefjordsmør. For meg smaker denne retten rett og slett sommer. Så enkelt og så utrolig godt
Jeg har lånt oppskriften fra GMN, men legger den på bloggen for å ha den lett tilgjengelig.
Ingredienser:
6-800 g laksefilét av god kvalitet
salt og hvit pepper
Olje og smør til steking (jeg bruker rapsolje)
Sitron
Sommerkål
Vann og smør til damping av kålen (ca 2,5 dl i binnen )
Nypoteter
Sandefjordsmør
2-3 ss matfløte
100 gr smør
3 ss kruspersille, finhakket
1 vårløk, finhakket
Saft av 1/2 sitron
Kok opp fløte, persille og vårløk.
Trekk kjelen vekk fra platen og pisk inn smøret i biter.
Smak til med sitronsaft.
Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Hold sausen lun mens resten tilberedes
Sommerkål
Del kålen i strimler/ tynne båter
Tilsett vann i en ganske vid kjele ca 2 cm opp fra bunnen
Tilsett 2-3 ss smør og litt salt
Legg i kålen og damp den mør, den skal fortsatt være litt sprø
Laksen:
Ta laksen ut av kjøleskapet ca 15-20 minutter før den skal tilberedes
Dryss salt over og la den stå på benken
Skyll av saltet og tørk laksen lett med kjøkkenpapir
Dryss over salt og hvit pepper og evt fiskekrydder
Varm olje og smør i pannen
Legg i lakseskivene med skinnsiden ned
La det steke 2-3 minutter før du snur laksen
La det steke ca 2 min (avhengig av tykkelse på skivene)
Når laksen er ferdigstekt kan du bare dra av skinnet
Servering
Legg laksen på en tallerken og legg poteter og kål ved siden av
Ha sandefjordsmør i en skål ved siden av
Det blir penest om du hakker persille og drysser over (men det hadde jeg ikke)