Saltbakt rødspette

IMG 2065

Å saltbake hel fisk er en enkel tilberedningsmetode som gir et helt ekstremt bra resultet. Denne rødspetten er i alle fall den beste rødspetten jeg har smakt noen gang, kanskje en av de beste fiskeretter uansett fisketype.

Jeg har tidligere smakt saltbakt uer som også var helt fantastisk, men dette var første gang jeg saltbakte fisk selv. Og det er definitivt ikke den siste 🙂

Prinsippet med å saltbake fisken er å lage et skall rundt fisken slik at minimalt med smak og fuktighet slipper ut og kjøttet blir utrolig saftig. Fisken blir på ingen måte spesielt salt som man kanskje skulle tro, bare akkurat passe.

Når det gjelder saltet bør man bruke grovt havsalt, ca 2 kg på en rødspette på litt over 2 kg. Dette saltet blandes med 3-4 ss maisenna og 2-3 dl vann. Det gjør at innpakningen holder seg bedre sammen og blir enkel å fjerne etter bakingen.

Jeg hadde egentlig tenkt å saltbake piggvar, men da jeg besøkte Vulkanfisk på Mathallen fortalte de at de hadde fantastisk rødspette inne og at den var minst like bra å saltbake som piggvaren.

Husk å be om at de fjerner innmat og gjeller

 

Ingredienser:

  • 1 stor, hel rødspette ca 2-2,5 kg
  • ca 2 kg grovt havsalt
  • 3-4 ss maisenna
  • ca 2 dl vann

 

Fremgangsmåte:

  • Vask og tørk fisken
  • Klipp av finnene langs sidene på fisken og legg den på et stødig underlag

Fullsizeoutput 403c

  • Skjær 1-2 sitroner i skiver og fordel over fisken
  • Legg også en neve dill over fisken

Fullsizeoutput 403d

 

  • Rør sammen salt, maisenna og vann i en bolle
  • Legg en del av saltet på et bakebrett
  • Legg på fisken og pakk resten av saltet godt rundt hele fisken

Fullsizeoutput 403e

  • Bak i ovnen på 200 grader i  30-35 minutter
  • Ta ut fisken og la den hvile i 5 minutter
  • Saltet har nå blitt helt hardt så slå på det for at det skal sprekke

Fullsizeoutput 4040

 

  • Fjern alt saltet og deretter skinnet

Fullsizeoutput 4041

  • Skjær filetene ut fra midten og ut mot sdene
  • Du ser at kjøttet er saftig og delikat

Fullsizeoutput 403b

  • Fjern ryggbenet eller snu fisken og skjær ut de to andre filetene

Jeg serverte fisken sammen med lettkokt broccoli og sitroner – enkelt og greit.

Dette smakte helt fantastisk 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *