Grønnsaker med skinke og bechamelsaus

IMG 1044

Dette er en variant av den klassiske sommerretten «blomkål med flesk». For meg er dette typisk sommermat som smaker ekstra godt med ferske grønnsaker. Nå er det friske asparges, blomkål og broccoli i enkelte butikker , så da valgte jeg å gjøre en vri på den gamle klassikeren. Jeg skiftet også ut det lettsaltede flesket med en magrere utgave, lettrøkt skinke. Men retten kan utmerket godt spises uten skinke også – som en ren vegetarrett.

Blomkål med flesk er på ingen måte noen trendy og cool rett, men en gammeldags tradisjonsrett som i alle fall har blitt brukt i Østfold i flere generasjoner. Jeg har her altså trukket inn flere typer grønnsaker for modernisere den litt. Jeg liker å ta vare på tradisjonsretter, men er også glad i å endre litt på dem.

Du finner oppskrift på den opprinnelige retten på bloggen her: BLOMKÅL MED BACON

Oppskriften nedenfor er beregnet til 4 personer.

Ingredienser 4 personer:

  • 1 stort blomkålhode
  • 1 stor broccoli
  • 1 bunt grønne asparges
  • 4 store gulrøtter
  • ca 200 gram lettrøkt skinke
  • Nye poteter, antall etter ønske
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • Helmelk eller matfløte til sausen har passe konsistens
  • 1 liten neve gressløk
  • 1 liten neve persille
  • Salt og pepper
  • Saften av 1/2 sitron
 

Fremgangsmåte saus:

  • Smelt smøret
  • Tilsett hvetemelet og rør sammen
  • Spe med melk eller fløte, litt om gangen
  • Kok opp mellom hver gang du tilsetter væsken
  • Når sausen har passe konsistens tilsetter du persille og gressløk. Sausen skal være litt tykk.
  • Smak til med salt og pepper
  • Tilsett evt en grønnsaksbuljongterning
 

Tilberedning:

 
  • Kok grønnsakene til de såvidt er møre, bare 3-4 minutter
  • Slå av vannet og damp dem tørre
  • Børst potetene og kok dem møre
  • Del skinken i små terninger og stek i pannen
  • Anrett grønnsakene på et fat
  • Hell sausen over
  • Dryss skinken over
  • Pynt evt med mer urter
IMG 1046
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *