Sitron- og marengspai

IMG 9778

Det er bare en ting å si om denne paien, den er vidunderlig. Her er det en blanding av søtt og syrlig og den passer både som dessert og som kake til kaffen. Jeg fant oppskriften i en lokalavis, tror det var Østfoldavisen. Hvem som står bak oppskriften vet jeg ikke, men takk til ham eller henne, for dette er virkelig en av de aller beste kaker jeg har smakt.

Det tar litt tid å lage den, men det er det virkelig verdt. Den er ikke vanskelig, men det kritiske punktet er sitronkremen. Om den koker vil den bli eggerøre så det nytter ikke å gå fra kjelen. Det tar 30-40 minutter å få kremen ferdig, den skal ha tyknet, men ikke være tykk. Den vil nemlig tykne mer når den blir avkjølt i kjøleskapet.

Jeg brukte amalfisitroner i denne paien, men jeg tror nok paien blir en nydelig smaksopplevelse om du bruker vanlige sitroner også. Bruk i såfall økologiske sitroner.

 Limone

På bloggen har jeg også oppskrift på en annen sitronpai. Den er god den også, men kan ikke måle seg med denne. Oppskrift finner du HER.

 

Ingredienser paibunn:

  • 125 gram smør
  • 4 dl hvetemel
  • 100 g finhakkede hasselnøtter eller mandler
  • 1 egg

 

Ingredienser sitronkrem:

  • Saft av 2 sitroner, helst økologiske
  • Skall av 2 sitroner, finrevet
  • 4 stk eggeplommer
  • 2 1/2 dl sukker
  • 125 g usaltet smør

 

Ingrdienser marengs:

  • 5 eggehviter
  • 3 dl sukker

 

Fremgangsmåte paibunn:

  • Smuldre smør og mel med finhakkede hasselnøtter
  • Bland inn egg og arbeid deigen sammen, bruk gjerne foodprosessor
  • Sett deigen kjølig i 30 minutter
  • Trykk deigen ut i en paiform (lurt å bruke en paiform med løs bunn)
  • Prikk paiskallet md en gaffel
  • Forstek paiskallet ved 200 grader i 10-15 minutter
  • Ta det ut av ovnen og avkjøl på benken

 

Fremgangsmåte sitronkrem:

  • Vask sitronene godt og riv skallet fint (kun det gule)
  • Press ut saften og bland sammen med sammenpiskede eggeplommer
  • Tilsett sukker
  • Tilsett smeltet smør
  • Bland lett sammen og ha blandingen i en liten kjele
  • Varm blandingen over lav/ middels varme til den begynner å tykne (PASS PÅ!)
  • Sett evt kremen i kjøleskapet 10-15 minutter
  • Hell kremen i det avkjølte paiskallet og fordel den jevnt

 

Fremgangsmåte marengs:

  • Ha eggehvitene i en metallbolle
  • Tilsett sukker og pisk til marengsen er helt stiv og blank
  • Fyll marengsmassen i en sprøytepose og sprøyt  fine topper over sitronfyllet
IMG 9768

 

Steking:

  • Forvarm ovnen til 220 grader (over- og undervarme)
  • Stek paien i 10-12 minutter til marengsen er gylden
IMG 9770

 

Servering:

  • Sikt gjerne litt melis over og pynt med bringebær langs kanten

IMG 9780

IMG 9782

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *