Grovbrød med rug

IMG 9720

Dette brødet har blitt et av mine favorittbrød. Oppskriften stammer fra Wenches Kjøkken og er smakfullt og holdbart.

Det lønner seg å oppbevare det i plast i kjøleskapet, da holder det seg best. Om du vil fryse det bør du skjære det opp i skiver og fryse ned i porsjoner.

Oppskriften gir 1 brød

 

Ingredienser:

  • 1 1/4 dl helkorn
  • 3,5 dl vann
  • 3,5 dl sur skummet melk eller vann (jeg bruker vann)
  • 5 dl sammalt hvete, grov
  • 3,5  dl sammalt rug, grov
  • 1 1/4 dl havrekli
  • 1/2 dl linfrø
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1/2 dl solsikkekjerner
  • 1/2 pk gjær
  • 1 ts salt

 

Fremgangsmåte:

  • Kok helkorn i 3,5 dl vann i 15 minutter
  • Tilsett sur skummet melk eller vann og avkjøl til fingervarmt
  • Bland sammen alt det tørre
  • Tilsett  kokte helkorn sammen med væsken
  • Elt godt sammen i kjøkkenmaskin 10-15 minutter til en grøtaktig deig
  • Juster med vann hvis deigen blir for tykk
  • Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 2 timer
  • Elt deigen sammen på nytt i kjøkkenmaskinen
  • Dekk på nytt bakebollen med plast og la deigen heve 50-60 minutter
  • Smør en form (ca 2 liter) med bakespray og legg evt bakepapir i bunnen
  • Hell deigen opp i formen, den skal altså ikke bakes ut på bordet
  • Dekk formen med klede og la brødet heve ca 30 minutter
  • Varm stekeovnen til 225 grader
  • Sett brødet inn på nederste rille og senk temperaturen til 200 grader
  • Stek brødet ca 1,5 timer
  • Avkjøl i formen 20-30 minutter før det legges på rist
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *