bakst bakverk gjærbakst jul julemat

desember 12, 2014 at 4:24 pm

Lussekatter med sitronsmak

IMG_9508

Inntil for et par år siden bakte jeg alltid lussekatter til elevene mine og tok med til Luciadagen, det var en slags tradisjon. Men så kommer det nye elevkull og jeg sluttet med det.  Noen av mine gamle elever husker det nok, de likte lussekattene godt pga sitronsmaken (det sa de i alle fall).

Jeg baker lussekatter likevel, men nå får ikke elevene nyte godt av dem lenger.

Ingredienser:

  • 100 g usaltet smør, romtemperert
  • 3,5 dl melk
  • 50 g gjær eller 1 pk tørrgjær
  • Safranpulver, mengde etter ønske
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss revet skall av en sitron, helst økologisk
  • 8-9 dl hvetemel
  • egg til pensling
  • Rosiner til pynt

Fremgangsmåte

  • Varm melken til ca 37 grader og rør ut gjæren (tørrgjær drysses rett i melet)
  • Tilsett sukker, kardemomme, salt, sitronskall, safran og mesteparten av melet
  • Kjør deigen i kjøkkenmaskin ca 10 minutter
  • Tilsett så smøret, ca 1 ts om gangen
  • Pass på at smøret blir eltet godt inn i deigen før du tilsetter neste skje med smør
  • Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca 1 time
  • Ha deigen over på bakebordet og rull to «pølser»
  • Del hver «pølse» i 8 emner
  • Form lussekattene slik du ønskerog legg dem på bakepapirkledt stekebrett
  • Dekk platen med klede og etterhev ca 1 time
  • Pensle lussekattene med sammenpisket smør
  • Pynt deretter med rosiner
  • Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 10-12 minutter
  • Avkjøl på rist
  • Lussekattene kan fryses
  • La dem helst tine i kjøleskap og legg dem deretter i forvarmet ovn ca 5 minutter.

IMG_9513

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


åtte − 8 =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *