Eltefritt brød med frø og kjerner

IMG 9393

Eltefrie brød har vært en trend lenge, det er flere år siden jeg leste om det for første gang. Jeg har prøvd metoden selvsagt, men har ikke vært noen stor fan – før nå.

For noen dager siden fikk jeg imidlertid lyst til å ta opp dette igjen, så i går serverte jeg helt nybakt brød til frokost. Jeg kan ikke love ferskt bakverk til frokost hver helg, men det vil bli mange eltefrie brød fremover nå, det er helt sikkert. Det er utallige varianter å velge blant, bare fantasien setter grenser.

Hun som på en måte introduserte oss for eltefrie brød i Norge heter Ina-Janine Johnsen, skriver matbloggen Mat på bordet og har bl.a. gitt ut kokeboken Eltefritt brød og himmelske kaker.

Oppskriften til dette brødet har jeg funnet hos Trines Matblogg,  Det er et helt fantastisk brød, et av de beste jeg har bakt og det fyker rett inn på favorittlisten. Skorpen er den sprøeste jeg har fått til noen gang.

Dere får en trinn-for-trinn beskrivelse i denne videoen

Oppskriften gir 1 brød i gryte som tar 4,2 liter. Husk at du må bruke en støpejernsgryte hvor både gryte og lokk tåler 250 grader, for eksempel en Le Creuset.

IMG 9402

 

Ingredienser: 

  • 425 g hvetemel
  • 175 g fin sammalt hvet
  • 50 g gresskarkjerner
  • 50 g solsikkekjerner
  • 50 g knuste linfrø
  • 25 g sesamfrø
  • 1 ts havsalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 5 dl romtemperert vann

 

Fremgangsmåte:

  • Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland godt
  • Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen
  • Deigen skal være litt klissete
  • Ha lokk eller plast på bakebollen og la deigen heve i romtemperatur over natten (10-25 timer)
  • Når deigen er ferdig hevet legger du et bakepapir på kjøkkenbengen
  • Strø godt med mel oppå
  • Hell deigen ut på det melstrødde bakepapiret
  • Deigen skal nå være ganske klissete og flyte delvis utover
  • Nå skal deigen brettes (Dette er svært godt beskrevet i videoen det er linket til over)
  • Bruk en slikkepott eller hendene og «brett» den delen av deigen som vender mot deg inn mot midten
  • Rotér deigen 90 grader og brett en del av deigen over igjen
  • Gjenta bretteprosessen 2-3 ganger og strø evt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret
  • Deigen skal nå holde på formen
  • Hvelv bakebollen over deigen og la brødet etterheve i ca 2 timer
  • En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryten med lokk (på rist på nederste rille)
  • Når brødet er ferdig etterhevet tar du vekk bollen, løfter bakepapiret og vipper det forsiktig over i den glovarme gryten (som du har tatt ut av ovnen)
  • Rist evt forsiktig på gryten for å få brødet «på plass”
  • Sett lokket på gryten og stek på nederste rille i 30 minutter
  • Ta nå av lokket og skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-20 minutter til brødet har fått en fin og gylden farge.
  • Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, det skal avgi en «hul» lyd når det er ferdigstekt
  • Avkjøl brødet på rist
  • Pakk brødet inn i et kjøkkenhåndkle hvis du skal oppbevare det et par dager, da holder det seg best

IMG 9396

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *