Pot au feu, fransk kyllinggryte

IMG 8641

Dette er en av mine favorittgryter.  Jeg vet ingen annen gryte som setter meg i like fransk stemning som denne. Luktene, smaken, utseendet – det er som å sitte på en fransk bistro. Om jeg i tillegg tenner levende lys, setter på fransk musikk og drikker provencalsk rosévin ved siden av, ja da er er virkelig i Sør-Frankrike, i alle fall psykisk.

Server (helst) bondebrød med ulike typer sennep ved siden av slik de gjør der nede, men det går også bra med baguetter.

Jeg ble så glad da jeg fant oppskrift på Pot au Feu i Tara Smak nr 7 at jeg umiddelbart tok meg friheten å låne den. Jeg har foretatt noen små justeringer slik jeg pleier når jeg låner oppskrifter. For å ha den for hånden har jeg altså satt den inn her på min egen blogg.

 

Ingredienser:

  • 1 stor hel kylling (Holte gård eller Louise f.eks.), ca 1,2 kg
  • 2 løk, i skiver
  • 6-7 hvitløkfedd, hakket
  • 4-5 poteter i terninger
  • 2 pastinakk i terninger
  • 1 liten kålrot i terninger
  • 4-5 gulrøtter i terninger
  • 1/2 purre i skiver
  • 2-3 stilker stangselleri i skiver
  • 1 ts hele hvite pepperkorn
  • 2 buljongterninger eller fond (kylling eller grønnsak)
  • 2 laurbærblader
  • Salt og pepper
  • Lag også gjerne en boquet garni som du legger oppi og fjerner før servering, se nedenfor
  • Brød/ baguetter
  • Diverse typer dijonsennep (helst)

 

Fremgangsmåte:

  • Kok opp 1,5 liter vann med 1 ts salt i en stor gryte
  • Skyll, tørk og del kyllingen i passé store biter
  • Krydre bitene med salt og pepper
  • Brun kyllingen raskt i pannen til den har fått litt farge og ha den over i gryten
IMG 8634
  • La dette koke opp og skum evt av
  • Småkok under lokk i 10-15 minutter
  • Skrell hakk og del grønnsakene i mindre biter
  • Ha grønnsakene og pepperkornene over i gryten
  • Tilsett fond eller buljong samt grovhakkede urter
  • Lag en boquet garni og legg den også i gryten
  • La gryten småkoke under lokk i 30-40 minutter eller til kyllingen er ferdig
IMG 8636
  • Ta opp krydderbuketten
  • Smak til med salt, pepper og evt annet krydder (provencekrydder smaker deilig her)
  • Serveres straks med dijonsennep og bondebrød eller baguetter
IMG 8637
  • Friske urter, grovhakket (bladpersille, timian, rosmarin)
IMG 8640

Boquet garni:

  • Bruk kjøkkenhyssing og bind sammen stilker av rosmarin, timian, bladpersille og laurbærblad.
  • Legg dette i gryten og la det koke med
  • Fjernes før servering

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *