fisk hovedretter torsk

mars 8, 2014 at 9:33 am

Skreiloin med grønnsakmos og hummersaus

IMG 4412

Dette er en av mine favoritter når det gjelder fisk. Jeg spiste skrei i hummersaus da jeg var på restaurant for en stund siden og syntes det var helt nydelig. Derfor har jeg prøvd å gjenskape denne retten på mitt eget kjøkken. Og det ble faktisk veldig vellykket. Det smakte antagelig ikke helt som den jeg fikk på restauranten, men den smakte absolutt ikke dårligere. Det er sånn at du har lyst til å slikke tallerkenen når du er ferdig, og sauseskje har aldri vært mer nødvendig enn her.

For å få skikkelig god hummersaus må du ha god kraft. Det er kanskje mer riktig å si at dette er en skalldyrsaus siden kraften er kokt på både sjøkreps, kongekrabbe, hummer og blåskjell, men jeg kaller den likevel for hummersaus. Det er jo skikkelig mye jobb å lage denne sausen hvis man skal gjøre det fra grunnen av, men jeg har alltid skalldyrkraft i fryseren og da er det jo bare å ta ut en boks så er det ingen jobb i det hele tatt nesten.

Hvis du ikke har skalldyrkraft kan du også kjøpe en suppe, de har jo hummersuppe både på boks og i frysedisken , så det er bare å prøve. Til slutt i innlegget har jeg oppskrift på skalldyrkraft på hvis du har lyst til å prøve.

Når du skal lage denne retten lønner det seg å starte med sausen siden den skal koke inn ganske lenge (det skal gjenstå ca 1/3) og det tar ca 45 minutter.

 

Hummersaus/ skalldyrsaus:

  • Hell kraften i en kjele, ca 1 liter
  • Sett platen på fullt og kok opp
  • Kok inn på middels varme til det gjenstår ca 1/3 av kraften, tar ca 45 minutter
  • Hvis fargen ikke er fin kan du tilsette 1 ts tomatpuré
  • Tilsett 1-2 dl fløte, helst kremfløte
  • La dette syde sammen i ca 10 minutter
  • Smak til med salt og pepper
  • Juster evt fargen med mer tomatpuré
  • Tilsett 1 ss usaltet smør
  • Før servering skummer du opp sauaen med en stavmikser

 

Grønnsakmos

  • Her kokte jeg sammen:
  • 2 gulrøtter
  • 1 liten søtpotet
  • 1/2 sellerirot
  • 1 blomkålhode
  • Kok grønnsakene til de er helt myke. Mos dem med en gaffel eller stavmikseren
  • Smak til med salt og pepper
  • Tilsett 1 ss usaltet smør

 

Skreiloin:

  • Del fisken i passende serveringsstykker
  • Dryss på havsalt og la det stå ca 15 minutter

IMG 4404

  • Skyll av saltet og tørk fisken
  • Salte og pepre fisken på nytt
  • Ha litt olje i et ildfast fat og legg fisken i fatet
  • Bak fisken ved 180 grader med over/ undervarme i ca 15-16 minutter, men prøv deg frem her
  • Fisken skal flake seg når du pirker på den
  • Når du mener den er nesten ferdig tar du den ut av ovnen og legger aluminiumsfolie over
  • La den stå på benken i 5 minutter før du legger den opp
Montering:
  • Legg et par skjeer med grønnsaksmos midt på tallerkenen
IMG 4406
  • Legg på broccoli eller en annen type grønnsak
IMG 4408
  • Legg på fisken
  • Hell godt med hummer/ skalldyrsaus rundt, nesten som det skulle være suppe
IMG 4411

Og så kan du bare nyte, for dette er knallgodt!

 

Kraften ble til på denne måten:

Dag 1:

  • 1 løk
  • 5 fedd hvitløk
  • 1/2 rød chili
  • 1 neve frisk koriander
  • Surr i olje til det er blankt
  • Tilsett 1 boks med Jacobs fiskekraft + litt vann eller vann og fiskebuljongterning , ca 3 dl
  • Tilsett tilsvarende mengde hvitvin
  • kok opp
  • Tilsett blåskjellene  som du har vasket og skrubbet
  • La det syde til skallene har åpnet seg, tar bare noen minutter
  • Spis blåskjellene og evt de andre skalldyrene du måtte ha

skalldyr1

Senere dag 1:

  • Ha skallene av skalldyrene i en stor kjele og surr det i olje og smør en stund
  • Tilsett kraften du har kokt blåskjellene i og la det koke i ca 30 minutter
  • Ta ut skjellene og la kraften koke inn i ca 1-2 timer (den skal bli redusert til ca halvparten)
  • Sil kraften og la den stå til neste dag

 

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


3 × = femten

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *