Salmalaks med asiatisk vri

IMG 2723

I det siste har jeg laget mange retter med salmalaks sous vide. Ikke et vondt ord om det, laksen blir smøremyk ved 50-51 grader. Problemet er, etter min mening, at den er ikke varm nok. Når den er lagt opp på tallerkenen og skal spises så er den nesten kald. Jeg liker godt kald fisk i form av sashimi, men når det skal være et varmt måltid så må det være varmt også. Så i går bestemte jeg meg for å lage salmalaksen på den gamle måten – i panne. Men jeg endret en del på tilbehøret selvsagt, må jo prøve nye smakskombinasjoner.

Denne gangen fant jeg inspirasjon hos Annika som hadde laget en torskerett som var litt spesiell. Jeg adopterte hennes agurksalat og det angrer jeg ikke på, den skal helt klart brukes ved flere anledninger.

Laksen ble nydelig, helt perfekt stekt og den var i tillegg varm. Det litt spicy tilbehøret kledde fisken godt.

Asiatisk agurksalat

  • 1,5 agurk
  • 1 stor rød chili uten frø
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1/3 ss sesamolje
  • 2 ss fishsauce
  • 1 ss rørsukker (brunt sukker)
  • salt og sitronpepper
  • 1 ss hvitvin

 

Fremgangsmåte:

  • Bruk juliennejern og lag stripes av agurken, ikke ta med kjernehuset
  • Hakk chilien
  • Bland sammen
  • Bland ingrediensene til sausen
  • Smak til med salt og sitronpepper

IMG 2716

  • Dekk bollen med plast og sett kjølig til det skal brukes
Soyasmør:
  • 100 g smør
  • 3 fedd hvitløk, presset
  • 4 ss soyasaus, usaltet
Fremgangsmåte:
  • Smelt smør og hvitløk på lav varme
  • Tilsett soyasausen og bland godt
  • Pass på at det ikke blir for varmt
Laksen:
  • Varm en panne med vegetabilsk olje og litt smør
  • Legg fisken i pannen
  • Tilsett 50-100 g smør
  • Når det smelter bruker du en øse og heller smør over fisken kontinuerlig i 1 minutt
  • Steketiden på fisken avhenger av tykkelsen på fisken, jeg lot den steke i 4 minutter
Anretning:
  • Legg passende mengde agurksalat på tallerkenen
IMG 2719
  • Legg laksen oppå
IMG 2721
  • Hell rikelig med soyasmør over
IMG 2722
  • Server gjerne resten av soyasmøret i en bolle ved siden av
  • Denne retten smaker godt med ris ved siden av

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *