Nydelig valnøttbrød fra Schakenda

IMG 2642

Schakendas brød er kjent for at de ikke akkurat er raske å lage, men selve arbeidsprosessen er ikke lenger enn for annen gjærbakst. Lite gjær og lang hevetid er det spesielle, det tar nesten en dag fra man setter deigen og til man har de nystekte brødene på benken. Men denne tiden er det jammen verdt, maken til brød finnes ikke etter min mening. Målet mitt i 2013 er at jeg skal prøve minst halvparten av oppskriftene fra boken hans.

Denne gangen har jeg altså bakt valnøttbrød. Dette er et all round-brød som like gjerne kan brukes på frokostbordet og i matpakken som til ostefatet eller suppen på middagsbordet. Det er et nydelig brød, og det går helt fint å fryse det.

Oppskriften gir 3 ganske store brød:

Ingredienser:

  • 1250 g hvetemel
  • 50 g sammalt rug, grov
  • 50 g siktet rugmel
  • 50 g sammalt spelt
  • 50 g sammalt hvetemel
  • 50 g havremel
  • 40 g maltekstrakt eller honning
  • 1 liter vann, ca 30 grader
  • 20 gram grovt havsalt
  • 15 g fersk gjær
  • ca 100 g valnøtter

 

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene, bortsett fra gjær, salt og valnøtter i en eltebolle og elt i ca 2 minutter til deigen er arbeidet sammen
  • La deigen hvile i bollen i ca 30 minutter
  • Tilsett salt og smuldret gjær
  • Elt videre i ca 15 minutter på sakte fart
  • Tilsett valnøttene (ikke hakk dem)
  • Kjør på rask hastighet i ca 2 minutter
  • Sett deigen til heving og dekk med plast eller lokk
  • La deigen heve til omtrent dobbelt størrelse, ca 3 timer

IMG 2634

  • Del deigen i 3 like emner og form til “kuler”
  • La disse ligge på melet underlag under plast i ca 1 time
  • Form til ønsket fasong og sett direkte på stekebrett eller i brødformer
  • Strø litt mel på toppen av brødene og sett til etterheving til de får nesten dobbelt størrelse, ca 1,5 – 2 timer

IMG 2635

  • Snitt brødene i toppen og stek dem ved 220 grader
  • Sleng ca 1/2 dl varmt vann i bunnen av ovnen og lukk døren raskt igjen slik at dampen ikke slipper ut.
  • Skru ned varmen til 180 grader etter 5 minutter
  • Stek videre i 35-40 minutter, eller til brødene er ferdig stekt
  • Avkjøl brødene på rist

IMG 2641

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *