Årets første Jeløyasparges

IMG 1306

Nå er det ikke lenge til sommeren for nå er Jeløyaspargesen her. For oss som bor i Moss er denne aspargesen selve symbolet på sol og sommer. For virkelig å markere aspargessesongen går den årlige asparges- og bluesfestivalen på Rød Gård av stabelen 1. – 3. juni. Den skulle vi egentlig ha joinet, men er dessverre opptatt.

Nå var det altså årets første lekkerbiskner som skulle fortæres. Den skulle serveres med appelsinhollandaise, slik jeg pleier, men i tillegg ville jeg servere med speilegg slik jeg tror kanskje Bobby Chinn hadde gjort hvis han hadde vært her. Men hans speilegg hadde nok vært tilberedt sous vide tenker jeg.

Jeg nøyde meg med et (nesten) vanlig speilegg.

 

Hollandaisesaus med appelsin:

Ingredienser:

4-6 personer:

  • 1 bunt Jeløyasparges (eller annen norsk asparges)
  • 2 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 250 gram smør
  • 3 eggeplommer
  • saft av 1/2 sitron
  • saft av 1/2 appelsin
  • revet skall av 1 appelsin (kun det gule)

Tilberedning:

Jeløyasparges trenger svært kort koketid!

  • Bryt av den nederste delen på aspargesen
  • Ha litt vann med salt og sukker i aspargeskjelen og kok opp
  • Aspargesen på bildet kokte jeg i 3 minutter, men det er avhengig av tykkelsen

Sausen:

  • Ha smøret i en kaserolle og smelt ved svak varme
  • Ha eggeplommene sammen med sitronsaft , appelsinsaft og appelsinskall i en bolle
  • Bruk bamixen i ca 10 sekunder, da har du en fyldig blanding  (du kan selvsagt bruke et annet redskap også)
  • Kjør bamixen videre  og hell i smøret mens maskinen går
  • Sausen vil tykne
  • Ha den i en kjele og hold den varm til den skal brukes
  • Hell sausen over aspargesen
  • Denne sausen har konsistens som fløyel og smaker nydelig
  • Hvis sausen skiller seg får du den sammen igjen ved å vispe kraftig

Eggene:

Beregn 1 egg per person

  • Ha olje i pannen og varm opp ved svak varme
  • Hell eggene i pannen
  • Sett over en metallring så eggene skal få lik størrelse og lik fasong
IMG 1302
  • La eggene steke til hviten har stivnet
  • Fjern metallringene
  • Dryss over flaksalt og nykvernet pepper
  • Hell noen dråper tabascosaus over eggene
  • Anrett med asparges og saus

Dette smakte helt nydelig og skal absolutt gjentas.

IMG 1305

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *