Safransnurrer med pistasjenøtter

kaker og Everts 028

Til disse safransnurrene bruker jeg akkurat den samme deigen som jeg bruker til lussekatter, den finner du HER. Jeg ble inspirert til å lage snurrer ved å se på de flotte kreasjonene til Therese.  Jeg har ikke fulgt hennes oppskrift til punkt og prikke, men har fått inspirasjon og idéer. Neste gang skal jeg følge hennes oppskrift på fyllet. Snurreteknikken har jeg imidlertid ærlig og redelig stjålet,  den har visst blitt stjålet av andre tidligere også og stammer opprinnelig fra Trine.  Jeg synes disse snurrene smaker helt fantastisk, og ganske uvanlig. Jeg liker veldig godt sitronsmak i gjærbakst, og det har jeg også brukt her sammen med hakkede pistasjnøtter og brunt sukker. Men jeg brukte for mye av sitronsaften slik at fyllet ble for bløtt, neste gang skal jeg halvere saften eller rett og slett kutte den ut. Det er viktig at fyllet er fast.

Ingredienser til deigen og fremgangsmåten finner du altså HER, men jeg gjentar det også nedenfor:

Ingredienser:

  • 100 g usaltet smør
  • 3, 5 dl melk
  • 50 g gjær eller en pakke tørrgjær
  • Safran, enten tråder eller pulver
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss revet sitronskall, kun det gule
  • 8-9 dl hvetemel
  • egg til pensling

 

Fremgangsmåte:

  • Varm litt av melken til ca 37 grader og rør ut gjæren
  • Tilsett resten av melken
  • Hvis du bruker tørrgjær kan du drysse den rett i melet
  • Tilsett sukker, kardemomme, salt, sitroskall, safran og mesteparten av melet
  • Bruker du safrantråder støter du de forsiktig i en morter sammen med en sukkerbit. Pulveret drysser du rett i melet
  • Ikke bruk gurkemeie i stedet for safran, det blir ikke godt selv om det blir gult
  • Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter
  • Tilsett deretter romtemperert smør, ca 1 ts om gangen
  • Sørg for at smøret er eltet godt inn i deigen før du tilsetter neste skje med smør. Denne prossessen tar 10-12 minutter
  • Dekk bakebollen med plast og la den heve til dobbelt sørrelse, ca 50 minutter
  • Ha deigen over på bakebordet og del i 16-18 emner
  • Form snurrer
  • Dekk platen med et klede og etterhev 50-60 minutter
  • Stek ved 200 grader i ca 10 minutter
  • Avkjøles på rist

 

Fyllet:

  • Hakk pistasjnøtter
  • Tilsett ca 1 dl brunt sukker og ca 1 dl melis
  • Riv skallet av 1 sitron, kun det gule
  • Bland dette sammen med nøtteblandingen
  • Skvis litt  saft ut av sitronen
  • Denne blandingen smøres på deigen

kaker og Everts 016

Og så er det teknikken som brukes:

  • Brett deigen en gang på langsiden

snurre2

  • Skjær strimler

snurre3

  • Snurr strimlene

snurre4

  • Rull dem sammen og plasser på brett

kaker og Everts 021

snurre5

snurre6

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *