gjærbakst jul kaker lussekatter Søt gjærbakst

desember 12, 2011 at 10:32 am

Lussekatter med sitronsmak

kaker og Everts 007

Luciafeiringen er en forholdsvis ny tradisjon her i landet. Luciadagen, 13. desember,  er mest utbredt  innen den katolske kirke i Italia, og feires til minne om Santa Lucia som led martyrdøden på Sicilia rundt år 300. På slutten av 1800-tallet begynte man å feire dagen i Stockholm og etter noen år spredte det seg til hele Sverige og etterhvert til mange andre land. Verdens største Luciakonsert finner sted i Globen, Stockholm hvor flere store musikkskoler danner et luciatog på over 1200 deltakere. Tradisjonen med luciabruder og lussekatter kan du lese om HER.

Oppskrift på disse lussekattene baserer seg på  tradisjonell søt gjærbakst. Men i tillegg er de tilsatt safran for å få den fine gule fargen. Jeg tilsetter også revet sitronskall, synes det smaker kjempegodt. Man kan sikkert tilsette andre smaker også, for eksempel appelsin.

Ingredienser:

  • 100 g usaltet smør
  • 3, 5 dl melk
  • 50 g gjær eller en pakke tørrgjær
  • Safran, enten tråder eller pulver
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss revet sitronskall, kun det gule
  • 8-9 dl hvetemel
  • egg til pensling
  • rosiner til pynt

 

Fremgangsmåte:

  • Varm litt av melken til ca 37 grader og rør ut gjæren
  • Tilsett resten av melken
  • Hvis du bruker tørrgjær kan du drysse den rett i melet
  • Tilsett sukker, kardemomme, salt, sitroskall, safran og mesteparten av melet
  • Bruker du safrantråder støter du de forsiktig i en morter sammen med en sukkerbit. Pulveret drysser du rett i melet
  • Ikke bruk gurkemeie i stedet for safran, det blir ikke godt selv om det blir gult
  • Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter
  • Tilsett deretter romtemperert smør, ca 1 ts om gangen
  • Sørg for at smøret er eltet godt inn i deigen før du tilsetter neste skje med smør. Denne prossessen tar 10-12 minutter
  • Dekk bakebollen med plast og la den heve til dobbelt sørrelse, ca 50 minutter
  • Ha deigen over på bakebordet og del i 16-18 emner

lussekatter, safransnurrer  og Everts

  • Form lussekatter og legg dem på et bakepapirkledt stekebrett, lag gjerne ulike figurer
  • Dekk platen med et klede og etterhev 50-60 minutter
  • Trykk rosiner som pynt på figurene når de er ferdig hevet

kaker og Everts 004

  • Pensle med sammenvispet egg
  • Stekes midt i ovnen på ca 200 grader i 10-12 minutter inntil de har fått fin farge
  • Avkjøles på rist
  • Lussekattene kan fryses . Best resultat blir det hvis du lar dem tine i kjøleskapet og så legge dem i forvarmet ovn i 5 minutter.

kaker og Everts 008

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


ni − 4 =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *