jul pålegg tradisjonsmat

desember 9, 2011 at 11:19 am

Deilig ribberull

Det er alltid mye deilig pålegg å få kjøpt hos slakteren min og jeg handler selvsagt en del hos ham også. Men jeg synes det er morsomt å lage mitt eget pålegg til jul, og jeg liker tradisjoner. Jeg har laget lammeruller, okseruller, sylter osv opp gjennom årene og i år har jeg blant annet laget ribberull. Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift i Maison Mat & Vin, men gjorde en del endringer. Smaken ble virkelig god og  jeg har gjort et visst innhugg i rullen allerede, men håper den holder frem til jul.

Rullen er ikke spesielt vanskelig å lage, men det kreves litt kraft i hendene når den skal bankes, rulles sammen og bindes opp.

Ingredienser:

  • 1 tynnribbe, 1,5-2 kg
  • 1 rødløk i skiver
  • 1 sitron i båter
  • 1 squash i skiver
  • 1 dl rødvin og 1 dl hvitvin (helst italiensk)
  • Olivenolje
  • Krydder:
    • 1,5 ts timian
    • 1,5 ts rosmarin
    • 1,5 ts salvie
    • 2 ss fennikelfrø
    • 1,5 ts havsalt
    • 1,5 ts nykvernet pepper
  • Gjerne friske urter som rosmarin, timian etc

Fremgangsmåte:

  • Skjær ut benene av ribben med en skarp kniv hvis du ikke har kjøpt en ferdig utbenet
  • Støt krydderet i en morter sammen med olivenolje så det blir en jevn masse
  • Dekk kjøttet med plastfolie og bank det mest mulig flatt, ca 3 cm tykkelse
  • Smør mest mulig av urteblandingen utover kjøttet

005

  • Gni det godt inn og rull det hele sammen
  • Knyt rullen sammen med husholdningshyssing
  • Smør resten av urteblandingen utenpå rullen
  • Hell vinen i el ildfast form og legg løk, sitron og squash oppi

002

  • Plasser rullen oppi formen
  • Stekes ved 180 grader ca 2,5 – 3 timer avhengig av tykkelsen på rullen
  • Drypp rullen med stekeskyen ca hver halvtime
  • La kjøttet hvile ca 30 minutter før du skjærer i det

013

Denne rullen smaker nydelig som pålegg med litt sennep på, men kan også spises varm på et stykke brød.

Print Friendly

One Comment

  1. unni@thorum.no says:

    Dette så veldig godt ut…. Men det er jo mye jobb med det da… Skjønner at du ikke har til til å gå ut å spise lunch før jul. Jeg synes at du er kjempeflink med mat. ;0)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


− 1 = fem

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *