desserter Dessertkaker Pai

november 11, 2011 at 8:25 am

Banoffee-pai

banoffee med mer 047

Denne oppskriften stammer fra England og er en dessert som vanligvis bare brukes til spesielle anledninger. Navnet er satt sammen av ordene banana og tofee, som er hovedingrediensene i denne retten. Det finnes en rekke oppskrifter på banoffe-pai. Noen lager en paideig , andre bruker kjeks som de knuser. I det sistnevnte tilfellet slipper de å steke bunnen.  Jeg har lest at dette var favorittdesserten til Margareth Thatcher blant annet.  De fleste husholdninger har sin egen “hemmelige” oppskrift som de ikke deler med noen. Men jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften på Det søte liv som igjen har hentet den fra The Hungry Monk Restaurant .  Det søte liv  har gjort en del endringer i forhold til originaloppskriften som er en svært omstendelig prossess og jeg har også gjort noen små endringer.

Jeg synes det er på sin plass å komme med en advarsel før du går i gang med denne desserten. Toffeen er så ekstremt god at det er omtrent umulig ikke å smake og smake om igjen og om igjen. Jeg vet ikke hvor mange “smaksprøver” det ble på meg, men det ble altfor mange!

So here we go:

Ingredienser:

Bunn:

aubergine 1

  • 225 g Bixitkjeks (gjerne med sjokoladetrekk)
  • 75 gram digestivekjeks
  • 100 gram usaltet smør

Toffee:

  • 175 g usaltet smør
  • 150 gram sukker
  • 1 boks vikingmelk (400 gram)

Fyll:

  • 3 bananer, akkurat passe modne

Topping:

  • 3 dl kremfløte
  • ca 50 gram revet dajmsjokolade

 

Fremgangsmåte:

Bunn:

  • Knus kjeksen og bland med smeltet smør
  • Ha kjeksblandingen i bunnen av en form (ca 26 cm i diameter) og klapp den ut med en skje eller slikkepott
  • Avkjøl

banoffee med mer 017

banoffee med mer 018

 

Toffee:

  • Ha smør og sukker i kjelen
  • Varm på svak varme til smøret er smeltet og sukkeret oppløst
  • Hell i vikingmelken

banoffee med mer 019

banoffee med mer 020

  • Kok opp på middels varme under stadig omrøring.
  • La toffeen koke i ca 1 time
  • Husk å røre av og til
  • Hvis den ikke har blitt tykk må du la den koke litt lenger
  • Den blir også tykkere når den blir avkjølt

banoffee med mer 022

  • Avkjøl i kjøleskap

Fyll:

  • Del bananene i skiver og legg over kjeksbunnen

banoffee med mer 023

banoffee med mer 025

  • Fordel toffee over

banoffee med mer 026

banoffee med mer 027

 

Topping:

  • Pisk kremfløten og bre den over toffeeblandingen

banoffee med mer 029

  • Ta dajmsjokoladen i en blender og kjør noen sekunder til den er grovt knust

banoffee med mer 031

  • Dryss over kremen

Sett i kjøleskapet frem til den skal serveres, minst 1 time.

Joy of baking

Neste gang jeg skal lage denne desseren vil jeg bruke paibunn i stedet for kjeksbunn, det er mindre søtt.

Paien er ganske mektig og oppskriften over holder til 8 personer minst. Men det er lurt å la det være igjen litt til neste dag, da smaker den nemlig enda bedre Forbauset smilefjes)

Bon Apetitt!

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


8 − to =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *