Beef Wellington

Jeg pleide å følge med på Masterchef da det gikk på TV, og faktisk fikk jeg en del tips av å se på det også. En av de oppgavene deltakerne fikk var at de skulle lage Beef Wellington. Dette var langt fra noen enkel oppgave og mange av dem plundret mye med denne retten. Den er absolutt ikke den enkleste å få perfekt. Jeg fikk lyst til å prøve for å se om jeg fikk det til, og under over alle undre så klarte jeg det faktisk.

Det viktigste (og vanskeligste) med Wellington er at butterdeigen på utsiden ikke skal bli bløt og kjøttet inni skal være saftig. For å få til det må man bruke lang tid siden kjøttet skal avkjøles helt etter at det har blitt brunet og det samme skal fyllet. Etter at kjøttet er pakket inn skal det også avkjøles før det puttes i ovnen.

Jeg vet hva Hellstrøm & Co hadde sagt om min Wellington. “Meget bra og sprø butterdeig, men kjøttet er for mye stekt”. Jada, jeg vet det, glemte å passe på jo! Men selv om det ble for mye stekt var det på ingen måte tørt. Dessuten passet det mannen min godt siden han liker kjøttet mer gjennomstekt enn det jeg gjør.

Ingredienser:

Ca 1 kg ytrefilét av okse

Salt, pepper og timiankrydder

Ca 2 ss smør til bruning

Fyll:

1 ss smør

1 finhakket løk

3-4 fedd hvitløk (finhakket)

300 g frisk sjampinjong

3 ss creme fraishe eller seterrømme

Litt finhakket basilikum, ca 2 ss

Salt og pepper

2 eggeplommer

Til innbaking:

4 plater frossen butterdeig, eller lag din egen deig (oppskrift finner du HER)

2 eggehviter

Fremgangsmåte:

Det er en fordel å starte dagen før servering

Renskjær kjøttet og gni det inn med salt, pepper og timiankrydder

Brun det på alle sider

Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til neste dag

Lag fyllet:

Hakk løk, hvitløk og sopp

Surr løken og hvitløken i smør til den er myk, men uten at den blir brun

Tilsett soppen og la det koke til ALL væske er fordampet

Tilsett de øvrige ingrediensene, unntatt eggeplommene

Rør om og la det koke inn , det må ikke være overflødig væske igjen

Ta pannen/ gryten av platen og rør inn eggeplommene

Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til neste dag

På serveringsdagen:

Tin butterdeigen og legg flakene oppå hverandre

Kjevle ut til et rektangel som er så stort at oksefiléten kan pkkes inn i det

Smør ca 1/4 av fyllet i en stripe midt på deigflaket

Legg på filéten og pakk resten av fyllet rundt den

Pensle kantene på deigen med sammenpisket eggehvite

Brett deigen godt rundt filéten

Legg pakken med skjøten ned på et stekebrett med bakepapir

Pensle hele overflaten med eggehvite

Du kan gjerne dekorere med blader eller lignende, som du lager av deigrestene

welling1

Sett det hele i kjøleskapet i 30-40 minutter

Varm imens stekeovnen til 225 grader på varmluft

Så pensler du igjen over deigen med pisket eggehvite

Stek på nederste rille i ca 20 minutter

La filéten hvile på skjærebrettet i ca 15 minutter

Bruk en skarp kniv og skjær i ca 2 cm tykke skiver

Saus

Jeg synes denne sausen smaker nydelig til:

3-4 ss sukker karamelliseres

Tilsett 2 dl balsamicoeddik

Kok dette til alt sukkeret er oppløst

Tilsett 5 dl kalvefond

Til nød kan du bruke buljong også, men det blir jo ikke like godt.

Kok dette inn til ca 1/3.

Tilsett til slutt dijonsennep med honning og visp det opp slik at sausen er helt glatt.

welling3

Tilbehør:

Fritt valg, små aspargesbønner, sukkererter, erter el.l.

Ovnsstekte potetbåter smaker godt til.

potet4
Og så glemte jeg å ta bilde når maten var lagt opp. Shit!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Beef Wellington”

  1. Flott oppskrift!Men en ting, skal ikke kjøttet brunes i panne før det pakkes inn i butterdeigen?

    1. Jo, det må det. Det fremgår vel også av oppskriften (husk å avkjøle kjøttet helt osv). Beklager sent svar, men jeg har vært på ferie :o))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *