Hjortefilét med safranpoteter

Hjortefilét er, ved siden av reinsdyrfilét, det beste kjøttet jeg vet. Den er uten unntak mør og saftig. Det er også enkelt og raskt å tilberede den. Det eneste man må gjøre er å renskjære den for hinner, men som regel er dette gjort før man får den i hus. Så bør man også krydre den på forhånd og la den ligge i kjøleskapet noen timer. Når det gjelder tilberedning så følger jeg som regel samme fremgangsmåte, det blir aldri mislykket. Hvis jeg skal tilberede kjøttet til 4-6 personer steker jeg den i pannen, hvis det er større porsjoner bruker jeg stekeovnen. Når man steker i panne må man være svært oppmerksom så den ikke blir for mye stekt. I stekeovnen bruker jeg steketermometer.

Fremgangsmåte hjortefilét:

Krydre filéten godt med salt, pepper og timian

Legg i kjøleskapet noen timer

Brun filéten raskt på alle sider slik at den får farge

Ta pannen av platen og sett ned varmen

Sett pannen tilbake på platen når den ikke er så varm lenger, og stek videre noen minutter

Det som er vanskelig når man steker i pannen uten termometer er selvsagt at kjøttet kan bli for mye stekt, så man må passe på. Det tar bare noen minutter før kjøttet er ferdig.

Kjenn på den med fingeren, hvis den er veldig myk trenger den litt lenger tid. Det er bedre at den er for lite stekt enn for mye.

Ta den ut av pannen og la den hvile 10 min

Jeg pleier da å dele den på midten for å sjekke at den er passe stekt, hvis den er altfor blodig legger jeg den tilbake i pannen noen minutter til.

Steker du filétene i stekeovnen bør den tas ut når termometeret viser ca 56-58 grader.

Safranpoteter:

Skrell ønsket antall mandelpoteter og 2-3 gulerøtter og del dem i små terninger.

Kok dem møre i vann tilsatt safran. Siden safran koster en formue her i landet kan man også bruke gurkemeie for fargens skyld.

Hell av vannet og la dem dampe tørre

Mos dem med en gaffel eller et annet egnet redskap (aldri foodprosessor)

Ha litt smør i bunnen av kjelen og ta potetmosen opp i kjelen

Tilsett crème frâiche i ønsket mengde og bland sammen

Tilsett hakket rosmarin, salt og pepper

Til slutt tilsatte jeg noen dråper hvit trøffelolje, men det er ikke nødvendig selv om det høyner smaken.

Tilbehør

Denne gangen serverte jeg stekt sopp og lettkokte sukkerterter ved siden av samt en deilig saus som du finner oppskrift på her.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *