Annen tradisjonsmat fisk hovedretter sauser tilbehør torsk tradisjonsmat

februar 12, 2010 at 9:59 am

Kokt torsk med lever og rogn


Når skreien kommer i fiskedisken er det alltid tid for skreimiddag hos oss. Og vanligvis blir den servert med fullt tilbehør, dvs lever, rogn, tunge og hode.

Da jeg skulle kjøpe inn til skreimiddag i går så hadde de dessverre ikke lever, så da ble det med skrei, rogn og sandefjordsmør. Som vanlig smakte det nærmest himmelsk.
Oppskrift skreimølje:
Ca 1 kg skrei i skiver
1/2 dl salt per l vann
4 ss eddik per l vann
Rogn, ikke for stor
Salt
Lever etter ønske
Salt
1 liten finhakket løk
Pepper
Oppskrift Sandefjordsmør:
ca 2 dl kremfløte
ca 150 g kaldt meierismør i terninger

Litt presset sitron
Salt og pepper
Hakket persille
Fremgangsmåte skreimølje:
Rens fiskeskivene godt for blod og mørke hinner.
Legg dem i kaldt vann ca 1 time før koking
Vask rognen og la den ligge i vann en stund
Legg rognen på et stykke matpapir og dryss på salt
Pakk rognen inn i matpapiret og legg den i en kjele med kaldt, lettsaltet vann
Kok opp, skru ned varmen og la den trekke ca 30 minutter, avhengig av størrelsen
Legg leveren i kaldt vann ca 1 time
Trekk av den tynne hinnen på leveren, da vil evt snyltere følge med
Klyp biter av leveren med fingrene
Legg leveren i kaldt vann tilsatt eddik, salt, pepper og løk
Kok opp, trekk kjelen til side og la den trekke 15-20 minutter
Kok opp vann til fisken
Tilsett salt og eddik og legg i fiskestykkene
Kok opp, trekk kjelen til side og la den trekke ca 10 min, avhengig av tykkelsen på skivene
Den er ferdig når kjøttet slipper bena
Fremgangsmåte sandefjordsmør:
Kok opp fløten og la den koke inn litt
Fjern kjelen fra varmen og la den stå noen minutter
Pisk inn litt og litt av det kalde smøret

Smak til med sitron, salt og pepper.
Hakk persille og bland det i sausen

Server med kokte mandelpoteter og lettkokte gulerøtter.

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


− 1 = to

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *