grønnsaker hovedretter jul kjøtt svin tradisjonsmat

desember 25, 2009 at 10:27 am

Juleribbe á la Hellstrøm

I alle år har jeg laget ribben slik moren min laget den, etter denne oppskriften. Ikke noe galt med den, men i år fulgte jeg altså Hellstrøms oppskrift. Den finnes her, og jeg legger den også ut her på siden

4 kilo ribbe i ett stykke med svor og ben.

50 gram grovkvernet svartpepper
50 gram fingersalt
1-2 løk
1-2 gulrøtter
1 stor hvitløk
2-3 kvister timian
2-3 ss Soyasaus
2-3 ss Worcestershire sauce

Man finruter svoren med en skarp kniv og gnir ribben inn med salt og pepper og lar den stå 2-3 døgn i kjøleskapet.
Når ribbestykket skal inn i ovnen , legges det med svorsiden ned i ovnspannen.
Hell 1 liter kaldt vann i pannen og tilsett grønnsakene. Stek slik i ca en time på 180 grader.
Deretter skal ribben snus med svoren opp.
Hell på litt mer vann, øs sjyen over svoren og stek ytterligere en time.

Siste halvtimen øker man temperaturen til 230 grader. Sjy øses over ribben hvert femte minutt. Etterfyll med vann hvis det begynner å bli tørt i pannen.
Når ribben er ferdig, sil vekk sjyen og jevn den med litt mel.
En god smaksforsterker er et par skjer Soyasaus og Worcestershire sauce i sjyen.

Tilbehør

Når jeg tross alt skal servere julemat så må det være surkål og rødkål også synes jeg. Så derfor lager jeg begge deler. Oppskrift nedenfor.

Jeg serverer også mine julemedisterkaker for at julemiddagen skal bli bra.

Surkål:


1 kålhode, ca 1 kg

1 ts salt

2 ts karve

ca 2,5 dl kraft (kan bruke kjøttbuljong også)

ca 2 ts eddik

ca 2 ts sukker

2 epler

Fremgangsmåte:

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i kjelen. Tilsett kraft.

Kok opp og la det trekke på svak varme ca 1 time. Rør godt innimellom.

Smak til med eddik og sukker. I år har jeg tenkt å bruke sherryeddik, men har tidligere brukt vanlig eddik.

Rødkål:


Man kan selvsagt lage rødkål på samme måte som man lager surkål, men jeg synes det er greit å lage den litt annerledes, hva skulle ellers poenget være med å ha både rødkål og surkål på bordet?

1 kg rødkål, finsnittet

1/2 dl ribbefett

4 ss flytende honning

1 dl balsamicoeddik

1 dl appelsinjuice

2 ts malt spisskummen eller karve

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Ha finsnittet rødkål i en kjele sammen med honning, eddik, appelsinjuice og krydder. La rødkålen småkoke under lokk i ca 1 1/2 time eller til den er helt myk. Kok den gjerne litt til uten lokk, slik at noe av væsken koker inn. Tilsett ribbefett helt til slutt.

Bruk gjerne andre krydder også, for eksempel kanel, nellik og/eller anis.

Konklusjon:

Ribben ble absolutt god, men ikke noe særlig forskjellig fra den jeg pleier å lage. Hvitløk sammen med ribben var et positivt bekjentskap så det vil jeg fortsette med. Men ellers synes jeg at det ikke spiller noen rolle hvilken tilberedningsmåte man benytter, forskjellen kan egentlig ikke merkes. Og svoren blir like sprø etter den gamle oppskriften.

Og som vanlig synes jeg julemiddagen smaker deilig selv om jeg altså egentlig ikke liker den. Jaja.


Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


7 + en =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *