Rakfiskvariasjoner

Jeg har spist mye rakfisk i mitt liv, og synes det forsåvidt er godt, men litt kjedelig. Vet ikke om det er meg eller rakfisken det har skjedd noe med, men jeg synes den smaker mindre og mindre for hvert år. Dette er grunnen til at jeg ønsket å fornye rakfisken litt så nedenfor følger en del utradisjonelle oppskrifter:
1. Rakfisk på en seng av blomkålkrem med frityrstekt løk

Startet med blomkålkremen. Kokte 1/2 blomkålhode i buketter sammen med fedd av 1/2 hvitløk til det var helt mørt. Avkjølte og moset det i foodprosessoren til det var helt glatt. Tilsatte litt kremfløte, salt og pepper og blandet sammen.
Frityrstekte rødløk i olje ca 2 minutter. NB! Vær forsiktig.
Tok pinjekjerner i stekeovnen noen minutter så de fikk farge.
Anrettet deretter mosen på tallerkenen og la rakfiskskiver oppå. La den frityrstekte rødløken på toppen av rakfisken og strødde pinjekjerner rundt.
Smurte tynne baguetteskiver med olje og ristet dem i stekeovnen til de var gyldne.
Konklusjon: Dette smakte deilig og dette er en rett jeg definitivt vil lage flere ganger.
2. Rakfiskmousse


Her tok jeg litt rakfisk sammen med litt crême fraiche , purre og chili som jeg kjørte i foodprosessoren. Viktig å ikke kjøre det for lenge siden moussen skal være grov i konsistensen. Smak til med salt og pepper.  Anrettet moussen i et terteskjell og pyntet med et blad av sitronmelisse siden det var det jeg hadde akkurat da. Men man kan selvsagt pynte med det man har.
Konklusjon: Dette smakte også deilig. Etter min mening passet det godt å ha rakfiskmoussen i terteskjell siden det er litt søtt. Så jeg vil også servere denne retten flere ganger. Imidlertid ble den litt for sterk etter min smak, jeg vil derfor utelate chili neste gang (eller bruke mindre)
3. Rakfisk med chevre og honning

La en skive chevre på en baguetteskive og helte over litt flytende honning. Bakte dette i ovnen til chevren begynte å smelte. La det på en tallerken med rakfiskskiver ved siden av. Litt ruccola rundt.
Konklusjon: Dette er definitivt en rett for de som ikke liker rakfisk! Chevren overtok smaken fullstendig så rakfisksmaken var ikke mulig å kjenne. Derfor er den jo ideell for de som ikke liker smaken
4. Lefseruller med rakfisk


La lefser på en fjøl og smurte på en blanding av seterrømme og dijonsennep med honning. La ruccolasalat og purre over og til slutt skiver av rakfisk. Rullet sammen og skar opp i ca 1 cm tykke skiver.
Konklusjon: Smakte deilig, det lille touchet av sennep gjorde retten litt annerledes. Skal helt klart servere flere ganger.
5. Rakfisk på gammelmåten

Jeg måtte altså servere rakfisk på den tradisjonelle måten også. Og hos oss betyr det:
rakfisk i skiver
sjalottløk/purre/rødløk
rødbeter
seterrømme
mandelpoteter eller ringerikspoteter
1 rå eggeplomme til hver
Og hva drikker vi til rakfisk? Personlig har jeg fulgt rådet på bloggen I glasset og drakk Trimbach Gewürztraminer 2007 (Varenr. 7893 Pris: kr. 149,50)
Men mannen min sverger til øl og akevitt av ymse slag.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “Rakfiskvariasjoner”

  1. >Lefserullene var nydelige! Samt med blomkålkremen. Og gamlemåten, da – de gamle er eldst!
    Rakfiskakevitten synes jeg blir i søteste laget, Men en Morsa (selvsagt), Gilde eller Simers taffelakevitt synes jeg passer, eller eventuelt den svenske Kall-supen. Og øl som ikke er alt for mørkt og kraftig.
    Mat for Mons! Og dem som ikke heter Mons.
    Hilsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *