bakverk Favorittbakverk jul julemat kaker tradisjonsmat

desember 1, 2009 at 4:43 pm

Likør- og fruktkake til jul

Opprinnelig fant jeg oppskriften i en avis, sannsynligvis  Aftenposten, men det er mange år siden.

Det er en litt sånn “man tar hva man har”-kake, men nedenfor er i alle fall en veiledende oppskrift.

100 g tørkede aprikoser

100 g stenfrie svisker

1 pakke apsikat

100 g skåldede mandler

100 g hasselnøtter

100 g rosiner

2 dl likør (bør helst være en sitruslikør, men har du ikke det kan du bruke det du har i skapet)

200 g romtemperert smør (ikke melange)

200 g sukker

3 egg

250 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 klype salt

Kjør aprikoser, svisker, nøtter og mandler i foodprosessoren, men la det ikke bli FOR fint. Bland dette med apsikat og hell over likøren. La dette stå og godgjøre seg en times tid.

Rør sukker og smør luftig og lyst og rør deretter inn 1 egg om gangen.

Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og salt og rør halvparten inn i smørblandingen. Resten fordeler du godt i fruktblandingen. Dette forhindrer at frukten synker til bunns i kaken.

Bland til slutt alt og ha deigen i en smurt form. Det lønner seg å legge bakepapir i bunnen av formen.

Stekes på 150 grader nederst i ovnen i ca 2 timer. Legg over folie den siste timen så overflaten ikke blir brent. La kaken avkjøles i formen.

Oppbevar kaken i kjøleskap i en tett boks med lokk. Den blir bedre dess lenger den ligger, og den holder seg i alle fall i 3-4 uker.

Ved servering kan man enten skjære den i skiver og legge på fat eller slik jeg liker best: Skjær den i tynne skiver og legg en skive på hver tallerken. Hell litt hjemmelaget vaniljesaus ved siden av.

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *