Geir Skeies gullmeny fra Bocuse d’Or 2009

geir10

I går hadde jeg gleden av å spise meg gjennom den menyen Geir Skeie serverte da han ble verdensmester i 2009. Nedenfor følger noen bilder, og en kort omtale av rettene samt hvilke viner vi fikk servert til hver rett.  Prisene som er oppgitt for vinene er polpriser i Norge. Ingen av vinene finnes i basissortimentet. Oppskriftene finnes i kokeboken hans, “Fra barndom til Bocuse d’Or”.
Etter å ha blitt servert et glass utsøkt champagne som velkomst og fått en orientering om menyen fikk vi :

Rett nr 1: Laks
geir1
Denne bestod av et stykke salmalaks som var varmebehandlet ca 5 min så den fikk en kjernetemperatur på 32 grader. Til dette var det blomkålkrem, eplevinagrette og olivenolje. Nydelig.
Rett nr 2: Kamskjell
geir2
Denne retten var kamskjell med pochert vaktelegg, røkte reker, ertepuré, søtpotet og rekeskum. Helt nydelig, antagelig det beste kamskjellet jeg har spist.
Vin: Terra Montosa 2007, Georg Breuer, Rheingau, Tyskland (kr 230,-)
Rett nr 3: Torsk
geir4
Torsk med bollinios, krydderolje, brødcrust, bakt rødbete, jordskokkrem, sabayonne og grillet purre. En nydelig rett med fisk som smeltet i munnen. Men siden jeg ikke liker rødbeter kunne disse vært utelatt etter min mening.
Vin: Meursault 2006, Bouchard Pere et Fils, Burgund, Frankrike (kr 459,-)
Rett nr 4: Hvilerett
geir5
Denne hvileretten bestod av frosset grapefruktsaft med champagneskum. Siden jeg ikke liker grapefrukt spiste jeg ikke denne.
Rett nr 5: Filét av Angusokse med foie gras
geir7
Dette var altså angusokse med gremolata, løk, grønnsaker, foie gras og laurbærsjy. Utrolig smakfullt og godt.
Vin: Pintia 2004, Bodegas Vega Sicilia, Toro, Spania (ca kr 600,-)
Rett nr 6: Oster
geir9
Dette var helt fabelaktige oster. En stiltonost med fritert banan. Det som er i den lille skålen er en meget vellagret camenbert som er vispet opp med litt kremfløte. Dette var snadder!
Vin: ATS Cuvé 2007, The Royal Tokajii Wine Company, Ungarn
Rett nr 7: Karamellisert ananas med kokosnøttskum
geir12
Ikke noe annet å si om denne retten enn at det smakte nydelig.
Rett nr 8:  Solbærsufflé med chiboust og sorbet
geir11
Dette var den siste retten og den så utrolig lekker ut. Ifølge min mann smakte den også nydelig. Men jeg liker ikke solbær så jeg spiste den ikke. Det som gjør den spennende er at både chibousten og sorbeten inneholder skyr. En av kravene i Bocuse d’Or var at hovedråvarene skulle være fra Island. Ifølge Geir Skeie kan man bytte ut solbær med blåbær og skyr med kesam dersom det skulle være ønskelig.
Vin: Berg Rottland Auslese 2007 (kr 509,- for 0,375 cl)
Mett og fornøyd
Med signert  kokebok fra Geir Skeie i hendene var jeg mer enn mett og svært fornøyd med både mat og viner.
Vel fortjent seier i Bocuse d’Or!

geir3

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *