Laks med asparges, søtpotet- og blomkålmos og salsa verde

Fullsizeoutput 4499

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg har i alle fall problemer å finne på mat som smaker i varmen. Når gradestokken dirrer på 30 grader og ikke et blad beveger seg er det i grunnen bare drikke som smaker synes jeg + vannmelon! Jeg MÅ ha vannmelon i varmen – alltid.

Det betyr ikke at jeg klager på varmen, jeg tåler den bare så dårlig etter at jeg har blitt eldre. I gamle dagen fikk jeg det aldri varmt nok, lå gjerne rett ut i solen hele dagen med vaselin i fjeset for å bli brun. Nå kryper jeg inn i skyggen og smører meg med 50.

Men mat må vi ha og da blir det enten salat eller fisk. I går ble det laks med et tilbehør som både  smakte godt og er veldig sunt. Dette kan jeg absolutt anbefale, og dette tilbehøret kan brukes på annen mat også.

 

Laksen:

  • Ca 600 gram fersk laksefilét
  • Del laksefiléten i mindre biter og dryss over salt og pepper
  • Ha olje og 1 ss smør i pannen og varm opp ved middels varme
  • Ha fisken i pannen og stek ca 3 minutter på den ene siden til den har fått litt stekeskorpe
  • Snu laksen forsiktig og sted 2 min på den andre siden Her må du vurdere tiden ut fra tykkelsen på lakseskivene
  • Hell smøret over lakseskivene 3-4 ganger under stekingen

 

Søtpotet- og blomkålmos:

  • 1 blomkålhode
  • 1 søtpotet
  • 3 middels store poteter
  • 3 hvitløkfedd
  • salt og pepper
  • 1 ss creme fraishe
  • 1 ss smør

 

  • Skrell søtpotet og poteter
  • Vask og rens blomkålen
  • Del alt i biter og kok til det er helt mørt, ca 20-30 minutter
  • Hell av vannet og la det dampe noen minutter
  • Mos med en potetmoser eller gaffel
  • Tilsett smør og creme fraishe og smør og smak til med salt og pepper

 

Salsa Verde:

  • 1 dl god olivenolje, evt sitronolje (bruker den fra Olivenlunden, men bruk det du har)
  • 1 ts dijonsennep med honning (kan bruke vanlig også)
  • 1 ss sitroneddik (Bruker også Olivenlunden, men fritt valg)
  • 1 neve basilikum, finhakket
  • 1 neve bladpersille, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts kapers, finhakket
  • salt og pepper

 

  • Bland olje, sennep og eddik
  • Tilsett de andre ingrediensene og smak til med salt og pepper
  • Bland godt
  • Sett i kjøleskapet til det skal brukes

 

Asparges:

  • 1 bunt grønne asparges, ca 10 stk

 

  • Skjær av den nederste, trevlete delen av aspargesen
  • Kok opp litt vann med salt og tilsett aspargesen
  • Kok ca 3-3 1/2 minutt
  • Hell av vannet og skyll godt i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen

 

Montering:

  • Legg mos på tallerkenen og laksen på siden
  • Ha godt med salsa verde over lakseskivene
  • Asparges legges på til slutt
Fullsizeoutput 449b

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *