Focaccia – grunnoppskrift

Fullsizeoutput 42d6

Jeg er veldig glad i foccacia og som alt annet er den hjemmebakte aller best. Dette er en grunnoppskrift som kan tilpasses etter smak og behag og bruksområde. Her har jeg kun brukt havsalt og rosmarin som topping, mens jeg andre ganger bruker for eksempel svarte oliven eller konfiterte tomater.

Foccacia passer utmerket som tilbehør til supper, gryteretter, tapas etc og smaker aller best nylaget, men det går fint å fryse det også. La det i såfall tine helt før du varmer det i stekovnen, da smaker det nesten som nybakt.

Som regel bruker jeg durumhvete eller annet spesialmel til focaccia, men det er ikke noe i veien for å bruke hvetemel heller. Durumhvete har større evne til å oppta fuktighet og gir dermed et lettere og luftigere bakverk. Det brukes også vanligvis til pizzabunner.

Denne oppskriften gir en focaccia som passer i en form på ca 20×30 cm, men vil du bruke en stor langpanne er det jo bare å doble oppskriften.

IMG 3591

Fullsizeoutput 42d5

 

Ingredienser:

  • 800 gram mel (durumhvete eller vanlig hvetemel)
  • 1/2 pakke gjær
  • 1 ts sukker
  • 1 1/2 ts salt
  • 6 dl lunkent vann
  • Olivenolje
  • Maldonsalt
  • Topping etter ønske

 

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene i bakebollen
  • Kjør blandingen i kjøkkenmaskinen 10-12 minutter
  • Hell en god slump olivenolje over deigen og vend på den så alle sidene blir dekket av olje
  • La deigen heve under plast i ca 1 time
  • Finn fram en egnet form, 20×30 cm, og hell olivenolje i bunnen
  • Hvelv deigen oppi
  • Bruk hendene og klem deigen utover i formen
  • La deigen etterheve i ca 45 minutter under plast eller klede
  • Bruk fingrene og lag fordypninger i den ferdighevede deigen
  • Legg på den toppingen du ønsker, oliven og tomater dytter du litt ned i deigen
  • Stek focaccia på midterste rille ved 225 grader over og undervarme i ca 30 minutter
  • La focacciaen ligge i formen i 5 minutter før du hvelver den over på en rist
  • Avkjøl og nyt
Fullsizeoutput 42d8

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *