Skinke i bayerøl med sennepssaus og jordskokkgrateng

Fullsizeoutput 42a6

Dette er virkelig en nydelig rett selv om det kanskje ikke høres slik ut. For det første skyldes det skinken som var helt fantastisk bra og selvsagt kjøpt hos min lokale slakteforretning i Moss, Ertnes.  Ingen steder får jeg bedre kjøttvarer enn her, bortsett fra hos Annies på Mathallen, de matcher hverandre. Så skinken var altså helt topp.

Tidligere har jeg bakt skinken i ovnen og gratinert den, men en av de ansatte hos Ertnes anbefalte meg å trekke den i bayerøl og selv om jeg ikke liker øl tok jeg sjansen. Oppskrift på gratinert skinke finner du HER.

Skinken ble helt perfekt, den smeltet nesten i munnen og ølsmaken var ikke påtrengende. Og med en nydelig sennepssaus ved siden av + jordskokkgrateng ble det virkelig et helt nydelig måltid som skal bli en tradisjon hos oss hver jul.

Jeg serverte kålrotstappe ved siden av, men det smaker sikkert godt med andre typer grønnsaker. Tror det vil se fint ut med grønn broccoli.

 

Koking av skinken:

  • Hell en flaske bayerøl i en kjele og fyll på med vann så det dekker skinken
  • Sett i steketermometer
  • Kok opp og la skinken trekke ved svak varme til kjernetemperaturen er ca 70 grader

Jordskokkgrateng

Denne gangen brukte jeg også gulrøtter og små mandelpoteter i gratengen, rett og slett fordi jeg ikke hadde mange nok jordskokk

Fullsizeoutput 42a7

Ingredienser:

  • Ca 500 gram jordskokk
  • 3 gulrøtter
  • 5-6 små mandelpoteter
  • 3 sjalottløk
  • 3 hvitløkfedd
  • 1/2 boks creme fraishe
  • saft av 1/2 sitron
  • revet mozarella eller jarlsbergost
  • bladpersille
  • salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Sett ovnen på 200 grader varmluft
  • Rens og skrell grønnsakene og del dem i tynne skiver/hakk persille og hvitløk
  • Ha olje i en ildfast form og legg i grønnsakene
  • Fordel creme fraishe over og krydre med salt og pepper
  • Fordél ost over
  • Legg noen smørklumper på toppen
  • Sett i ovnen og la det steke ca 45-50 minutter
  • Hvis det blir for brunt legger du over aluminiumsfolie
  • Kjenn etter om de e ferdige før det har gått 45 minutter

Fullsizeoutput 42a8

 

Sennepssaus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl kyllingkraft (vann + fond eller buljongterning)
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss soyasaus
  • 3-4 ss dijonsennep (smak til)
  • 1/2 -1 ts honning
  • salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Smelt smør og rør inn hvetemel
  • Spe med kyllingkraft og rør godt sammen
  • La sausen småkoke i ca 5 minutter
  • Tilsett kremfløten
  • Smak til med sennep, soyasaus, pepper, salt og honning

 

IMG 3404

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *