bakst jul julemat kaker

desember 14, 2017 at 11:33 am

Sarah Bernard i langpanne

Fullsizeoutput 4264

Denne oppskriften er en vandreoppskrift, dvs at den brukes av mange og publiseres på flere blogger. Jeg synes det er greit å ha den på min egen blogg også selv om det er lett å finne den på Nettet.

Sarah Bernard går vel for å være en litt komplisert kake, men det stemmer ikke i det hele tatt, og i alle fall ikke hvis man lager den i langpanne. Det tar bare litt tid å lage den. Vanligvis blir disse kakene laget som små lekre enkeltstående kaker, men det er så mye pusling synes jeg. Mye bedre å lage dem litt mer rustikke med samme smak.

Kakene egner seg godt å fryse. 12. desember tok jeg opp de siste av fjorårets Sarah Bernarder fra fryseren og de var akkurat like gode som for 1 år siden. Dessuten tar det bare 5-6 minutter å tine dem opp.

Hvis du ikke fryser dem må du oppbevare dem i kjøleskapet og ikke i romtemperatur.

Denne oppskriften gir en liten porsjon på ca 20 små kaker

 

Mandelbunn:

  • 200 gram mandler, hakket i kjøkkenmaskin eller malt
  • 175 gram sukker
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 3 eggehviter

 

Fremgangsmåte:

  • Sett ovnen på 175 grader over- og undervarme
  • Skill eggene (viktig at det ikke kommer noe eggeplomme oppi hvitene)
  • Hakk eller mal mandlene
  • Bland mandlene med bakepulver
  • Ha eggehvitene i en ren metallbolle og pisk til det skummer
  • Tilsett deretter sukkeret litt etter litt
  • La maskinen gå til du har en helt stiv marengs
  • Vend forsiktig inn mandlene, bruk slikkeott og ikke rør mer enn nødvendig
  • Kle en liten langpanne med bakepapir og fordel deigen jevnt utover med en slikkepott
  • Stek på nederste rille i ovnen 30-40 minutter
  • Sett formen på rist og la mandelbunnen avkjøles helt i formen

 

Sjokoladekrem:

  • 125 gram mykt smør
  • 100 gram melis
  • 3 eggeplommer
  • 1 ss bakekakao, siktet
  • 1 ts ekte vaniljesukker

 

Fremgangsmåte:

  • Kjør smør og melis i kjøkkenmaskinen til den er luftig og kremete
  • Tilsett eggeplommene og rør godt sammen
  • Fordel sjokoladekremen jevnt utover kakebunnen (Den må være helt avkjølt)
  • Sett kaken i kjøleskapet et par timer

 

Sjokoladetrekk/ Topping

  • Hvis du vil ha et tynnere trekk halverer du bare oppskriften
  • 200 gram mørk kokesjokolade, f.eks 55 % kakaoinnhold.
  • 2 ss smør
Fullsizeoutput 4265

 

Fremgangsmåte:

  • Ha grovhakket sjokolade og smør opp i en bolle som tåler varme
  • Sett denne bollen oppå en litt mindre kasserolle med kokende vann
  • Bunnen av bollen må ikke komme i kontakt med vannet og vannet må ikke fosskoke
  • La sjokoladen og smøret smelte langsomt og rør det sammen til det blir en glatt masse
  • La blandingen avkjøles noe
  • Fordel blandingen forsiktig over sjokoladekremen som må være kald
  • Bruk gjerne en gaffel og lag et mønster i sjokoladetrekket
Fullsizeoutput 4261
  • Sett deretter  kaken kjølig og når trekket har stivnet kan du skjære den opp i små biter
Fullsizeoutput 4260

 

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


8 − = to

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *