Fruktige svinekjaker med grønnsakmos

Fullsizeoutput 4047

Har du smakt svinekjaker? Av en eller annen grunn er det vanskelig å få tak i disse lekkerhetene, det er nemlig svært få som etterspør dem. Jeg vet virkelig ikke grunnen til det for det er nemlig noe av det beste kjøttet på grisen.

Jeg kjøpte disse hos Annies på Mathallen og har også kjøpt både svinekjaker og oksekjaker der tidligere. Det er ikke i standardutvalget deres, men innimellom har de det i disken. Det tryggeste er imidlertid å bestille.

Fullsizeoutput 4042

Har du en slakter der du bor kan du sikkert også spørre om han kan skaffe, og er han god på service så gjør han nok det hvis han kan.

Kjaker er enkelt å tilberede hvis du får dem ferdig renset fra slakteren, ellers er det litt sener og slintrer du må skjære vekk. De må også kokes lenge for å bli møre, men da smelter de til gjengjeld i munnen også.

Denne gangen valgte jeg å lage kjakene med en del frukt, en litt søtlig versjon. Jeg synes det kler svinekjøtt veldig godt og bruker det ofte i sauser til svin, eller baker kjøttet sammen med epler for eksempel. Denne gangen brukte jeg både epler og fersken, mest fordi jeg hadde 3 fersken som begynte å bli litt for gamle.

Oppskrift på en annen kjakeoppskrift på blogen finner du her: Kjaker under trykk

 

Ingredienser:

  • 1 kg svinekjaker
  • 2-3 gurøtter
  • 2 epler, skrelt
  • 3 fersken
  • 3 persillerøtter
  • 1 hvitløk
  • 3 løk
  • 50 gram sjampinjong
  • 2 1/2 dl eplemost
  • 2 1/2 dl ferskencider
  • (evt 5 dl eplemost i stedet for ferskencider)
  • 2 -3 ss hvetemel
  • 2 dl vann
  • Kalvefond
  • 1 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • 1 neve bladpersille
  • 1 neve koriander

 

Fremgangsmåte:

  • Tørk kjakene og skjær evt bort sener, men dette er ikke nødvendig . Alt koker vekk pga den lange tilberedningsprosessen.
Fullsizeoutput 4043
  • Krydre med salt og pepper
  • Brun dem i pannen til de får fin farge
Fullsizeoutput 4044
  • Kok opp eplemost, cider og vann/ fond i en gryte
  • Ha kjakene over i gryten
Fullsizeoutput 4045
  • Dryss over melet og bland godt inn med væsken
  • Surr løk og hvitløk i pannen til det er mykt og ha over i gryten
  • Surr sjampinjongen og ha over i gryten
  • Del opp resten av frukt og grønnsaker og ta det over i gryten
  • Tilsett 1 ss tomatpuré
  • Kok opp
Fullsizeoutput 4046
  • Sett gryten i ovnen på 140 grader over- og undervarme
  • La gryten stå i ovnen i ca 5 timer
  • Sjekk gryten flere ganger underveis og tilsett evt mer væske
IMG 2073
  • Ta gryten ut av ovnen og tilsett urter, salt og pepper

Grønnsaksmos

Ingredienser

  • 4-5 poteter
  • 4 gulrøtter
  • 1-2 pastinakk
  • 1 sellerirot
  • 1 purre

Fremgangsmåte

  • Del grønnsakene i terninger og kok til det er helt mykt
  • Slå av vannet og damp det helt tørt
  • Mos med en gaffel eller annet egnet redskap
  • Tilsett enten 2-3 ss fløte eller creme fraiche
  • Smak til med salt og pepper
  • Tilsett gjerne hakkede urter, jek brukte bladpersille
  • Tilsett evt 1 ss smør til slutt
 Fullsizeoutput 4048

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *