Biff Rydberg med sennepskrem, løk og frityrstekte poteter

Fullsizeoutput 379b

Biff Rydberg er en slags  luksusutgave av Pytt i Panne. Navnet stammer fra hotell Rydberg som lå på Gustav Adolfs Torg i Stockholm fra 1857 til 1914.

Hotell Rydberg var et av byens mest kjente og fasjonable hotell og ble jevnlig besøkt av bl.a. Albert Engstrøm, Hjalmar Søderberg og Evert Taube. Taube synger til og med om hotellet  i Balladen om Olof Thunman.

En solglödsmättad, dunstig julidag
vi möttes första gången, minns jag nu,
på gamla Rydberg, sjutton år var jag
och vännen Olof Thunman tjugosju.

 

1900 hotel rydberg stockholm

Biff Rydberg er fortsatt en kjent og kjær rett i Sverige og det finnes en rekke ulike oppskrifter. Noen er enkel hverdagsmat mens andre er mer selskapsmat.  Når jeg skulle lage denne retten valgte jeg å lage en av de «finere» utgavene  og benyttet ytrefilét og brukte mer tid på tilbehøret..

Jeg hadde ikke noen forventninger til retten, fikk bare lyst til å prøve den. Stor var overraskelsen da det viste seg at dette var skikkelig snadder. Det smakte så godt at vi nesten forspiste oss, skummelt med sånn mat.

 

Ingredienser:

Ca 500 gram ytrefilét av okse (du kan velge annet kjøtt)

1 ts salt

1/2 ts svart pepper

Smør og olje til steking av kjøttet

1 ss soyasaus

2 gule løk i skiver

1 ts strøsukker

Gode poteter, antall bestemmer du selv

Olje til fritering av potetene

Eggeplommer (1 plomme per person)

 

Ingredienser sennepskrem

3 ss strøsukker

1 ss dijonsennep

2 ss revet fersk pepperrot

2 ss Colmans sennepspulver

1 ts salt

1 ts svart pepper

2 1/2 dl kremfløte

 

Sennepskremen:

Visp kremfløten stiv

Tilsett de øvrige ingrediensene og visp litt mer

Smak til med salt og pepper

 

Løken:

Skrell løk og skjær den i skiver

Surr den på middels varme i smør ca 30 minutter

Smak til med salt, pepper, sukker og soya

 

Potetene:

Del potetene i terninger

Frityrstek dem i nøytral olje i en frityrkoker eller en kjele til de har fått en pen, gylden farge og er sprø utenpå og myke inni

Salte

 

Kjøttet:

Del kjøttet i litt store biter og la det ligge på benken ca 20 minutter

Salte og pepre kjøttet

Varm opp smør og olje

Stek kjøttet raskt ved høy varme

 

Servering:

Legg opp kjøtt, løk, poteter og sennepskrem på tallerkenen

Ha eggeplommen i et glass og plassér glasset på tallerkenen eller ved siden av

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *